Šumavský pstruh v aspiku - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 51 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Šumavský pstruh v aspiku
Šumavský pstruh v aspiku
Celkový čas: | 51 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 25 minut |
Doba vaření: | 26 minut |
Autor: | zatka |
---|---|
Hodnost: | Rozkoukávám se (21%) |
ID receptu: | 50774 |
Kategorie: | Studené předkrmy |
Ingredience
Vařená ryba | |
---|---|
0,3 ks | Celer bulvový |
1 ks | Cibule |
0,5 kávová lžička | Kmín celý |
1 ks | Mrkev kořen |
5 ks | Pepř černý celý |
1 ks | Petržel kořen |
1 ks | Pstruh |
2 kávová lžička | Sůl |
2 l | Voda pitná |
Aspik | |
1 ks | Bobkový list |
2 kávová lžička | Cukr krupice |
1 ks | Lanýž |
4 ks | Nové koření celé |
2 kávová lžička | Ocet kvasný lihový |
170 g | Okurky |
6 ks | Pepř černý celý |
0,5 kávová lžička | Sůl |
8 dl | Voda pitná |
35 g | Želatina |
Omáčka | |
2 polévková lžíce | Hellmann's Majonéza originál |
3 špetka | Pepř bílý |
1,5 dl | Smetana 33% (šlehačka) |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 21g |
---|---|
Cholesterol | 227,5mg |
Draslík | 2g |
Vláknina | 15g |
Vitamín A | 0,0mg |
Vitamín B6 | 0,7mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 109,4mg |
Vitamín E | 1,3mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 11,6mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Celer bulvový, Cibule, Kmín celý, Pepř černý celý, Petržel kořen, Pstruh, Sůl, Voda pitná, Bobkový list, Cukr krupice, Nové koření celé, Okurky, Pepř černý celý, Sůl, Voda pitná, Želatina, Pepř bílý mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Mrkev kořen, Lanýž, Ocet kvasný lihový, Hellmann's Majonéza originál, Smetana 33% (šlehačka) mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Šumavský pstruh v aspiku postup přípravy receptu:
1 | Mrkev s kouskem celeru a petržele očistíme, omyjeme a nakrájíme na kousky, oloupanou cibuli rozkrojíme na polovinu, zeleninu dáme do hrnce, přilijeme 1,5-2 litru vody, přidáme sůl, celý pepř, kmín a vaříme 10 minut. Očištěného, vykuchaného a omytého pstruha vložíme po 10 minutách do vroucí vody se zeleninou. Vaříme ho pomalu přibližně 10-15 minut. Uvařeného pstruha opatrně vyjmeme, necháme okapat a dáme na mísu. |
2 | V rendlíku si namočíme želatinu v 8 dl vody na 5 minut. Poté do želatiny přidáme 1-2 lžičky octa, 1-2 lžičky cukru, 0,5 lžičky soli, bobkový list, celý černý pepř a nové koření. Želatinu za stálého míchání přivedeme k varu a hned rendlík odstavíme z plotny. Chuť želatiny by měla být mírně sladkokyselá. Přecezenou necháme vychladnout a během chladnutí pomocí potravinářského štětce větší vrstvou želatiny natřeme pstruha nejdříve z jedné strany – necháme zatuhnout asi 5 minut, pstruha dáme do podlouhlé úzké formy a želatinou potřeme druhou stranu. Omyté a osušené čerstvé okurky nakládačky (bez semínek) nakrájíme na tenké nudličky. Očištěné lanýže nakrájíme též na velmi tenké nudličky a pokrájenými ingrediencemi obložíme pstruha. Pak pstruha přelijeme zbývajícím rosolem a necháme zatuhnout několik hodin. |
3 | Před podáváním si vyšleháme smetanu, je-li hustá, zapracujeme do ní majonézu a ochutíme bílým pepřem. Pstruha v aspiku vyklopíme, naporcujeme, každou porci polijeme několika lžícemi majonézové omáčky a podáváme. |