Recept

Telecí líčka na červeném víně

  • Itálie
Palec nahoru
0
Palec dolu
0
0
Vyzkoušej recept
Celkový čas: 270 minut
Doba přípravy: 30 minut
Doba vaření: 240 minut
Autor:
Hodnost: Rozkoukávám se (35%)
ID receptu: 50788
Kategorie: Maso

Ingredience

4 g Bobkový list
1 ks Celer řapíkatý
3 stroužek Česnek
3 ks Cibule
3 polévková lžíce Jíška instantní
150 g Máslo čerstvé
1 polévková lžíce Med včelí
4 ks Mrkev kořen
1 dl Olej slunečnicový
2 špetka Pepř černý mletý
1 ks Petržel kořen
3 ks Šalvěj čerstvá
1 kávová lžička Sůl
10 ks Telecí líčka
1 l Víno červené
1,5 dl Víno portské
1,3 l Voda pitná
Polenta
2 stroužek Česnek
20 g Máslo čerstvé
3 dl Mléko plnotučné
1 špetka Pepř černý mletý
130 g Polenta instantní
30 g Šalotka
100 g Smetana 33% (šlehačka)
1 špetka Sůl
40 g Sýr Parmezán
250 g Zakysaná smetana
Příprava hub
500 g Houby čerstvé
100 g Máslo čerstvé
1 špetka Pepř černý mletý
0,5 kávová lžička Sůl
Špenát
100 g Máslo čerstvé
1 špetka Pepř černý mletý
400 g Špenát listový čerstvý
0,5 kávová lžička Sůl

Nutriční hodnoty jedné porce

91% Kalorie 1,794 kcal
Kilojoule 7 505kJ
19% Sacharidy 69 g
191% Tuky 143 g
33% Sodík 655 mg
37% Bílkoviny 21 g

Telecí líčka na červeném víně postup přípravy receptu:

1

Z povrchu telecích líček stáhneme vrchní šlachu. Posypeme je solí a pepřem. Každé líčko srolujeme do malé rolky a každou rolku stáhneme kuchyňským provázkem. V pánvi rozpálíme 30 g másla a rolky zprudka opečeme dozlatova. Opečené maso vyjmeme z pánve, z které odstraníme přebytečný tuk. Přilijeme 0,5 l červeného vína, povaříme 1 minutu a stáhneme z ohně. Takto připravený výpek necháme stranou a použijeme ho na přípravu základu. Tím zesílíme chuť omáčky.

2

Příprava omáčky: Cibuli a česnek oloupeme a nakrájíme na tenké proužky. Mrkev, celer a petržel škrabkou očistíme a nakrájíme na silné kousky. V hrnci rozehřejeme olej, přidáme cibuli a orestujeme ji dozlatova. Potom k ní přimícháme nakrájenou mrkev, celer a petržel. Pokračujeme v restování přibližně 5 minut a do hrnce vložíme česnek, bobkový list, svázané snítky šalvěje a nakonec vmícháme med. Připravený základ necháme zkaramelizovat do zlatavé, skoro hnědé barvy. Opečená líčka naskládáme na základ, přilijeme výpek z pánve. Vše zalijeme červeným vínem. Ztlumíme oheň a pomalu vaříme až do vyvaření vína. Když máme z původního množství vyvařeno asi jednu čtvrtinu, vlijeme do hrnce vodu. Přiklopíme ho poklicí a vložíme do předehřáté trouby. V troubě maso spolu se zeleninou při 120 °C dusíme doměkka 180 až 240 minut. Hotové maso musí být skutečně měkké, ale pozor, ne rozvařené. Měkká líčka vyndáme z hrnce, zatím je necháme stranou a bylinky vyhodíme. Do omáčky podle potřeby na dohuštění přisypeme hnědou jíšku, zase podle potřeby přilijeme vodu a na mírném ohni za občasného míchání povaříme přibližně 30 minut. Omáčku ochutnáme a pokud už v ní není cítit jíška, dochutíme ji solí, pepřem, portským vínem a můžeme také ještě přidat med. Nakonec omáčku přecedíme přes husté sítko, přidáme studené máslo a ponorným mixérem rozmixujeme. Do hotové omáčky vložíme měkká líčka, která jemně zamícháme.

3

Příprava polenty: Ve vhodném kastrůlku rozehřejeme máslo, zpěníme na něm nakrájenou šalotku a přidáme drobně nakrájený česnek. Přilijeme smetanu na šlehání, mléko a přivedeme k varu. Do vařící se směsi za stálého míchání přisypeme polentu, ztlumíme oheň a pomalu vaříme přibližně 5 minut. Hustou polentu stáhneme ze sporáku, vmícháme jemně nastrouhaný parmezán a zalijeme zakysanou smetanou. Podle vlastní chuti přidáme sůl, pepř a dobře promícháme. Hotovou polentu necháme trochu vychladnout. Nakonec ji zabalíme do potravinářské fólie, do tvaru válečku, a vložíme do lednice ztuhnout. Těsně před podáváním polentu nakrájíme na kolečka, která prohřejeme na rozpáleném másle.

4

Příprava hříbků: Umyté a očištěné hříbky nakrájíme na čtvrtky, které orestujeme na rozehřátém másle. Potom je dochutíme ještě solí a pepřem.

5

Příprava špenátu: Špenát připravujeme jako poslední. Listy špenátu propereme a osušíme. V pánvi rozehřejeme máslo a na něm necháme zvadnout připravené špenátové listy. Solí a pepřem špenát dochutíme a necháme jej okapat na papírové utěrce.

6

Hotové jídlo rozdělíme podle porcí na talíře. Na každý talíř dáme teplé závitky z telecích líček, nakrájená kolečka polenty a hříbky, přelijeme teplou omáčkou a servírujeme.

Poznámka

Takto připravená telecí líčka s přílohou podáváme jako hlavní teplé jídlo. Recept pochází ze severu Itálie.

Né, tento recept nemá fotku.

Přidej ji jako první a odměna je tvoje.
Přidat foto +15 zlaťáků

Komentáře a hodnocení

Jsi zaregistrovaný? Stačí se přihlásit, nebo zadej e-mail

Palec nahoru
0
Palec dolu
0
0
Vyzkoušej recept