Telecí líčka na červeném víně - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 270 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Telecí líčka na červeném víně
Celkový čas: | 270 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 30 minut |
Doba vaření: | 240 minut |
Autor: | vassova |
---|---|
Hodnost: | Rozkoukávám se (35%) |
ID receptu: | 50788 |
Kategorie: | Maso |
Ingredience
4 g | Bobkový list |
1 ks | Celer řapíkatý |
3 stroužek | Česnek |
3 ks | Cibule |
3 polévková lžíce | Jíška instantní |
150 g | Máslo čerstvé |
1 polévková lžíce | Med včelí |
4 ks | Mrkev kořen |
1 dl | Olej slunečnicový |
2 špetka | Pepř černý mletý |
1 ks | Petržel kořen |
3 ks | Šalvěj čerstvá |
1 kávová lžička | Sůl |
10 ks | Telecí líčka |
1 l | Víno červené |
1,5 dl | Víno portské |
1,3 l | Voda pitná |
Polenta | |
---|---|
2 stroužek | Česnek |
20 g | Máslo čerstvé |
3 dl | Mléko plnotučné |
1 špetka | Pepř černý mletý |
130 g | Polenta instantní |
30 g | Šalotka |
100 g | Smetana 33% (šlehačka) |
1 špetka | Sůl |
40 g | Sýr Parmezán |
250 g | Zakysaná smetana |
Příprava hub | |
500 g | Houby čerstvé |
100 g | Máslo čerstvé |
1 špetka | Pepř černý mletý |
0,5 kávová lžička | Sůl |
Špenát | |
100 g | Máslo čerstvé |
1 špetka | Pepř černý mletý |
400 g | Špenát listový čerstvý |
0,5 kávová lžička | Sůl |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 37g |
---|---|
Cholesterol | 204,5mg |
Draslík | 2g |
Vláknina | 22g |
Vitamín A | 11g |
Vitamín B6 | 0,5mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 70,1mg |
Vitamín E | 10,4mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 517,0mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Bobkový list, Celer řapíkatý, Česnek, Cibule, Med včelí, Olej slunečnicový, Petržel kořen, Šalvěj čerstvá, Sůl, Víno červené, Voda pitná, Česnek, Šalotka, Sůl, Sýr Parmezán, Zakysaná smetana, Sůl, Špenát listový čerstvý, Sůl mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Jíška instantní, Máslo čerstvé, Mrkev kořen, Pepř černý mletý, Telecí líčka, Víno portské, Máslo čerstvé, Mléko plnotučné, Pepř černý mletý, Polenta instantní, Smetana 33% (šlehačka), Houby čerstvé, Máslo čerstvé, Pepř černý mletý, Máslo čerstvé, Pepř černý mletý mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Telecí líčka na červeném víně postup přípravy receptu:
1 | Z povrchu telecích líček stáhneme vrchní šlachu. Posypeme je solí a pepřem. Každé líčko srolujeme do malé rolky a každou rolku stáhneme kuchyňským provázkem. V pánvi rozpálíme 30 g másla a rolky zprudka opečeme dozlatova. Opečené maso vyjmeme z pánve, z které odstraníme přebytečný tuk. Přilijeme 0,5 l červeného vína, povaříme 1 minutu a stáhneme z ohně. Takto připravený výpek necháme stranou a použijeme ho na přípravu základu. Tím zesílíme chuť omáčky. |
2 | Příprava omáčky: Cibuli a česnek oloupeme a nakrájíme na tenké proužky. Mrkev, celer a petržel škrabkou očistíme a nakrájíme na silné kousky. V hrnci rozehřejeme olej, přidáme cibuli a orestujeme ji dozlatova. Potom k ní přimícháme nakrájenou mrkev, celer a petržel. Pokračujeme v restování přibližně 5 minut a do hrnce vložíme česnek, bobkový list, svázané snítky šalvěje a nakonec vmícháme med. Připravený základ necháme zkaramelizovat do zlatavé, skoro hnědé barvy. Opečená líčka naskládáme na základ, přilijeme výpek z pánve. Vše zalijeme červeným vínem. Ztlumíme oheň a pomalu vaříme až do vyvaření vína. Když máme z původního množství vyvařeno asi jednu čtvrtinu, vlijeme do hrnce vodu. Přiklopíme ho poklicí a vložíme do předehřáté trouby. V troubě maso spolu se zeleninou při 120 °C dusíme doměkka 180 až 240 minut. Hotové maso musí být skutečně měkké, ale pozor, ne rozvařené. Měkká líčka vyndáme z hrnce, zatím je necháme stranou a bylinky vyhodíme. Do omáčky podle potřeby na dohuštění přisypeme hnědou jíšku, zase podle potřeby přilijeme vodu a na mírném ohni za občasného míchání povaříme přibližně 30 minut. Omáčku ochutnáme a pokud už v ní není cítit jíška, dochutíme ji solí, pepřem, portským vínem a můžeme také ještě přidat med. Nakonec omáčku přecedíme přes husté sítko, přidáme studené máslo a ponorným mixérem rozmixujeme. Do hotové omáčky vložíme měkká líčka, která jemně zamícháme. |
3 | Příprava polenty: Ve vhodném kastrůlku rozehřejeme máslo, zpěníme na něm nakrájenou šalotku a přidáme drobně nakrájený česnek. Přilijeme smetanu na šlehání, mléko a přivedeme k varu. Do vařící se směsi za stálého míchání přisypeme polentu, ztlumíme oheň a pomalu vaříme přibližně 5 minut. Hustou polentu stáhneme ze sporáku, vmícháme jemně nastrouhaný parmezán a zalijeme zakysanou smetanou. Podle vlastní chuti přidáme sůl, pepř a dobře promícháme. Hotovou polentu necháme trochu vychladnout. Nakonec ji zabalíme do potravinářské fólie, do tvaru válečku, a vložíme do lednice ztuhnout. Těsně před podáváním polentu nakrájíme na kolečka, která prohřejeme na rozpáleném másle. |
4 | Příprava hříbků: Umyté a očištěné hříbky nakrájíme na čtvrtky, které orestujeme na rozehřátém másle. Potom je dochutíme ještě solí a pepřem. |
5 | Příprava špenátu: Špenát připravujeme jako poslední. Listy špenátu propereme a osušíme. V pánvi rozehřejeme máslo a na něm necháme zvadnout připravené špenátové listy. Solí a pepřem špenát dochutíme a necháme jej okapat na papírové utěrce. |
6 | Hotové jídlo rozdělíme podle porcí na talíře. Na každý talíř dáme teplé závitky z telecích líček, nakrájená kolečka polenty a hříbky, přelijeme teplou omáčkou a servírujeme. |
Poznámka
Takto připravená telecí líčka s přílohou podáváme jako hlavní teplé jídlo. Recept pochází ze severu Itálie.