Nejlepší vepřová pečeně - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 135 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Nejlepší vepřová pečeně
Nejlepší vepřová pečeně
Celkový čas: | 135 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 15 minut |
Doba vaření: | 120 minut |
Autor: | xenia1 |
---|---|
Hodnost: | Rozkoukávám se (55%) |
ID receptu: | 50881 |
Kategorie: | Maso |
Ingredience
0,5 polévková lžíce | Kmín celý |
200 g | Sádlo syrové |
1 polévková lžíce | Sůl |
500 g | Vepřová pečeně |
500 g | Vepřový bok |
7 dl | Voda pitná |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 829,5mg |
---|---|
Cholesterol | 227,5mg |
Draslík | 616,1mg |
Vláknina | 393,8mg |
Vitamín A | 46,3mg |
Vitamín B6 | 0,6mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 1,3mg |
Vitamín E | 1,2mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 2,9mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Kmín celý, Sádlo syrové, Sůl, Vepřová pečeně, Vepřový bok, Voda pitná mají zadané všechny známé hodnoty.
Nejlepší vepřová pečeně postup přípravy receptu:
1 | Vepřové mladé karé (žebírka) a prorostlý bůček s kůží omyjeme a osušíme. Karé bez kosti nakrájíme na větší kusy. Syrové sádlo nakrájíme na kostičky. Z bůčku odřežeme kůži, pokrájíme ji na několik dílů a tučné části, které nakrájíme na kostičky. Ostatní maso nakrájíme na větší kusy jako karé. |
2 | V pekáči si vysmažíme kostičky sádla s tučnějšími kousky bůčku a kůží. Na plotně vše vysmažíme dozlatova. Přidáme ostatní pokrájené maso, které jsme osolili a posypali kmínem. Podlijeme vodou a v předehřáté troubě pod poklicí maso dusíme do doby, až se vydusí všechna voda a kůžička je dozlatova upečená. Během pečení maso poléváme šťávou (výpekem), pokud je třeba, můžeme vodu dolít. Pečeme při 220°C přibližně 90-120 minut. |
Poznámka
Tuto pečeni si podle chuti můžeme vylepšit přidáním česneku (4 stroužky) pokrájeného na plátky a pokrájené cibule (1-2 ks cibule) pokrájené na kolečka. Zeleninu v tomto případě přidáme až po 30 minutách pečení. K horké vepřové pečeni podáváme houskový knedlík s kysaným zelím. Chutná i studená s chlebem. Aby vepřová pečínka byla vynikající, je potřeba, aby byla z mladého prasete.