Recept

Čokoládový dort s banány a pomerančovou šťávou

  • Evropa
Palec nahoru
0
Palec dolu
0
0
Vyzkoušej recept
Celkový čas: 95 minut
Doba přípravy: 50 minut
Doba vaření: 45 minut
Autor:
Hodnost: Rozkoukávám se (42%)
ID receptu: 50922
Kategorie: Pečené dorty

Ingredience

Na korpus
220 g Cukr krupice
50 g Hrozinky
80 g Kakao - prášek
90 g Mouka pšeničná hladká
50 g Mouka pšeničná hrubá
80 g Olej rostlinný
50 g Ořechy vlašské
50 ml Rum
7 ks Vejce slepičí
Na krém
250 g Čokoláda hořká
100 g Cukr krupice
5 g Koření perníkové
2 polévková lžíce Pomerančová kůra
1 l Smetana 33% (šlehačka)
4 ks Vaječný žloutek slepičí
Na náplň
500 g Banány
80 g Med včelí
150 ml Pomerančová šťáva
Na polevu
250 g Čokoláda hořká
100 g Máslo čerstvé
50 ml Rum
Na ozdobu
250 ml Smetana 33% (šlehačka)

Nutriční hodnoty jedné porce

79% Kalorie 1,551 kcal
Kilojoule 6 489kJ
34% Sacharidy 123 g
194% Tuky 145 g
4% Sodík 82 mg
40% Bílkoviny 23 g

Čokoládový dort s banány a pomerančovou šťávou postup přípravy receptu:

1

V míse promícháme mouku, kakao a drobně posekané ořechy. Hrozinky namočíme do rumu.

2

Polovinu cukru ušleháme se žloutky do pěny a po malých dávkách do ní zašleháme olej, až vznikne hladká směs. Zbylý cukr ušleháme s bílky do tuhého sněhu. Do žloutkové směsi vmícháme lehce sníh z bílků a postupně přimícháváme sypkou směs. Nakonec přimícháme hrozinky.

3

Směs rozetřeme do dortové formy, kterou jsme vymazali a vysypali. Korpus pečeme v troubě předehřáté na 170°C zhruba 45 minut. Těsto je upečené, když se po vpichu na špejli nelepí. Upečený korpus necháme „vydechnout“, poté vyklopíme a na mřížce necháme vychladnout.

4

V mezičase připravíme krém. Ve vodní lázni teplé asi 50°C šleháme cukr se žloutky do zhoustnutí. Po zhoustnutí směs odstavíme a dál šleháme, až směs vychladne.

5

Ve vodní lázni rozpustíme čokoládu, přimícháme k ní koření a strouhanou pomerančovou kůru. Šlehačku ušleháme do pevna. Rozpuštěnou čokoládu pomalu vmícháme do žloutkové směsi, až vymícháme kompaktní směs. Tu vmícháme do šlehačky.

6

Banány oloupeme, v míse zalijeme pomerančovou šťávou, medem a rozmačkáme na masu.

7

Vychladlý korpus rozkrojíme na tři pláty. Spodní plát potřeme čokoládovým krémem, přikryjeme dalším plátem, na něj natřeme banánovou masu a překryjeme posledním plátem a potřeme krémem. Krém na povrchu dortu uhladíme a dort vychladíme, nejlépe přes noc. Ztuhlý krém přelijeme čokoládovou polevou, necháme ztuhnout a zdobíme šlehačkou.

8

Polevu připravíme rozšleháním rozpuštěné čokolády s máslem a rumem.

Né, tento recept nemá fotku.

Přidej ji jako první a odměna je tvoje.
Přidat foto +15 zlaťáků

Komentáře a hodnocení

Jsi zaregistrovaný? Stačí se přihlásit, nebo zadej e-mail

Palec nahoru
0
Palec dolu
0
0
Vyzkoušej recept