Kulaté knedlíky z veky s uzeným a zelím - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 60 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Kulaté knedlíky z veky s uzeným a zelím
Kulaté knedlíky z veky s uzeným a zelím
Celkový čas: | 60 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 30 minut |
Doba vaření: | 30 minut |
Autor: | zatka |
---|---|
Hodnost: | Rozkoukávám se (21%) |
ID receptu: | 50936 |
Kategorie: | Přílohy |
Ingredience
3 ks | Cibule |
0,5 l | Mléko plnotučné |
200 g | Mouka pšeničná hrubá |
0,5 g | Pepř černý mletý |
150 g | Slanina vepřová |
30 g | Sůl |
3 ks | Vejce slepičí |
700 g | Veka |
220 g | Vepřový bok uzený |
3 l | Voda pitná |
300 g | Zelí kysané |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 8g |
---|---|
Cholesterol | 247,9mg |
Draslík | 452,0mg |
Vláknina | 5g |
Vitamín A | 0,0mg |
Vitamín B6 | 0,3mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 5,6mg |
Vitamín E | 0,6mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 778,0mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Cibule, Slanina vepřová, Sůl, Vejce slepičí, Voda pitná mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Mléko plnotučné, Mouka pšeničná hrubá, Pepř černý mletý, Veka, Vepřový bok uzený, Zelí kysané mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Kulaté knedlíky z veky s uzeným a zelím postup přípravy receptu:
1 | Den předem bílou veku nakrájíme na kostičky a necháme je ve větší míse proschnout. Druhý den si očistíme cibule a drobně je pokrájíme. Kysané zelí propláchneme pod tekoucí vodou, vymačkáme a nakrájíme na malé kousky. Uzený prorostlý bůček a slaninu nakrájíme na kostičky. Slaninu s uzeným bůčkem vysmažíme dozlatova. Vyjmeme ji a rozdělíme na polovinu. Na zbylý omastek přidáme cibuli, kterou též vysmažíme dozlatova. Tu také rozdělíme na polovinu. Polovinu cibulky a uzeného se škvarky si odložíme na ozdobu. Po chvilce restování přidáme k cibulce zelí, vrátíme polovinu vysmaženého bůčku se slaninou, promícháme a restujeme společně ještě 2-3 minuty. |
2 | Pokrájenou veku zalijeme mlékem, přidáme vejce, sůl (15 g), pepř a ingredience. Promícháme, přidáme hrubou mouku a uhněteme tužší těsto. Dáme ho na pomoučený vál, rozdělíme na dílky přibližně o váze 100 g. Z každého utvoříme kulatý knedlík. |
3 | Mezitím si přivedeme k varu 2-3 litry vody s 15 g soli. Knedlíky vkládáme do vroucí vody, promícháme, aby se nepřichytily, a pomalu je vaříme 25-30 minut. |
4 | Uvařené knedlíky vyjmeme děrovanou naběračkou. Rozdělíme je na talíře, rozpůlíme, polijeme usmaženou cibulkou s uzeným a škvarky, přiložíme plátky uzeného a podáváme. |