Zahuštěná polévka Bonvalet - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 255 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Zahuštěná polévka Bonvalet
Celkový čas: | 255 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 30 minut |
Doba vaření: | 225 minut |
Autor: | beranova |
---|---|
Hodnost: | Rozkoukávám se (18%) |
ID receptu: | 50944 |
Kategorie: | Zahuštěné polévky |
Ingredience
60 g | Fazolové lusky zelené |
30 g | Máslo čerstvé |
2 ks | Pórek |
125 ml | Smetana 33% (šlehačka) |
0,5 kávová lžička | Sůl |
250 ml | Voda pitná |
Základ pro přípravu zahuštěných (jíškových) polévek [50912] | |
---|---|
40 g | Celer bulvový |
30 g | Cibule |
80 g | Játra hovězí |
40 g | Kapusta hlávková |
150 g | Kosti hovězí morkové |
800 g | Kosti hovězí řídké |
80 g | Máslo čerstvé |
60 g | Mouka pšeničná hladká |
40 g | Mrkev kořen |
0,5 kávová lžička | Nové koření celé |
1 kávová lžička | Pepř černý celý |
40 g | Petržel kořen |
1 polévková lžíce | Sůl |
2 l | Voda pitná |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 21g |
---|---|
Cholesterol | 183,2mg |
Draslík | 709,1mg |
Vláknina | 7g |
Vitamín A | 0,0mg |
Vitamín B6 | 0,5mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 33,3mg |
Vitamín E | 1,3mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 24,6mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Fazolové lusky zelené, Sůl, Voda pitná, Celer bulvový, Cibule, Játra hovězí, Kapusta hlávková, Nové koření celé, Pepř černý celý, Petržel kořen, Sůl, Voda pitná mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Máslo čerstvé, Pórek, Smetana 33% (šlehačka), Kosti hovězí morkové, Kosti hovězí řídké, Máslo čerstvé, Mouka pšeničná hladká, Mrkev kořen mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Zahuštěná polévka Bonvalet postup přípravy receptu:
1 | Fazolové lusky nakrájíme na kousky asi 1,5 cm dlouhé a vaříme v osolené vodě doměkka (asi 30 minut). Z uvařených lusků scedíme vodu. |
2 | Pórek dobře očistíme, umyjeme pod studenou tekoucí vodou a nakrájíme na tenká kolečka, která vložíme do kastrolku s rozehřátým máslem. Na mírném ohni dusíme pod pokličkou přibližně 15 minut. |
3 | Do horkého základu přidáme uvařené lusky a podušený pórek, vše chvilku povaříme, zjemníme smetanou a podáváme. |
4 |
|
5 | Základ pro přípravu zahuštěných (jíškových) polévek [50912]: |
6 | Nasekané kosti dobře omyjeme, dáme do hrnce, zalijeme studenou vodou a pomalým varem 2-3 hodiny vaříme (čím déle, tím lépe). |
7 | Mrkev, celer, petržel a cibuli očistíme, oloupeme a nakrájíme na plátky. Kapustu nakrájíme na nudličky, hovězí játra na kostičky. |
8 | V kastrolku zpěníme 20 g másla, přidáme zeleninu, zamícháme, chvíli opékáme, pak přidáme játra a opékáme ještě 5 minut. Podlijeme trochou právě se vařícího vývaru, přikryjeme pokličkou a dusíme. Po dvaceti minutách zeleninu přendáme k vývaru, vše osolíme, přidáme pepř, nové koření, a zakryté vaříme ještě nejméně půl hodiny. |
9 | Zatím si připravíme jíšku. Na pánvi rozpustíme 60 g másla, přidáme hladkou mouku a na mírném ohni mícháme tak dlouho, až tuk přestane pěnit. |
10 | Vývar z kostí přecedíme, vrátíme na oheň, přidáme jíšku, kterou metlou rozšleháme a na mírném ohni vaříme asi hodinu. |