Recept

Zahuštěná polévka Chabrilan

  • Evropa
Palec nahoru
0
Palec dolu
0
0
Vyzkoušej recept
Celkový čas: 240 minut
Doba přípravy: 30 minut
Doba vaření: 210 minut
Autor:
Hodnost: Rozkoukávám se (17%)
ID receptu: 50955

Ingredience

70 ml Mléko plnotučné
1 špetka Muškátový oříšek
60 g Máslo čerstvé
30 g Pažitka
1 špetka Pepř bílý
40 g Protlak rajčatový
30 g Strouhanka
0,5 kávová lžička Sůl
1 ks Vejce slepičí
1 ks Žemle tuková
Základ pro přípravu zahuštěných (jíškových) polévek [50912]
40 g Celer bulvový
30 g Cibule
80 g Játra hovězí
40 g Kapusta hlávková
150 g Kosti hovězí morkové
800 g Kosti hovězí řídké
60 g Mouka pšeničná hladká
40 g Mrkev kořen
80 g Máslo čerstvé
0,5 kávová lžička Nové koření celé
1 kávová lžička Pepř černý celý
40 g Petržel kořen
1 polévková lžíce Sůl
2 l Voda pitná

Nutriční hodnoty jedné porce

47% Kalorie 929 kcal
Kilojoule 3 887kJ
6% Sacharidy 21 g
115% Tuky 87 g
48% Sodík 964 mg
85% Bílkoviny 48 g

Zahuštěná polévka Chabrilan postup přípravy receptu:

1

Máslo a vejce utřeme v misce, přidáme špetku soli, mletý bílý pepř, nastrouhaný muškátový oříšek, oloupanou, v mléce namočenou a dobře vymačkanou žemli, jemně nasekanou pažitku a strouhanou housku. Vše dobře promícháme. Hotovou směs necháme chvíli odpočinout, potom z ní lžičkou tvoříme malé nočky, které vložíme do vařící slané vody a vaříme asi 5 minut.

2

Horký základ zbarvíme rajčatovým protlakem, krátce povaříme, pak do něho přidáme uvařené nočky a podáváme.

3

4

Základ pro přípravu zahuštěných (jíškových) polévek [50912]:

5

Nasekané kosti dobře omyjeme, dáme do hrnce, zalijeme studenou vodou a pomalým varem 2-3 hodiny vaříme (čím déle, tím lépe).

6

Mrkev, celer, petržel a cibuli očistíme, oloupeme a nakrájíme na plátky. Kapustu nakrájíme na nudličky, hovězí játra na kostičky.

7

V kastrolku zpěníme 20 g másla, přidáme zeleninu, zamícháme, chvíli opékáme, pak přidáme játra a opékáme ještě 5 minut. Podlijeme trochou právě se vařícího vývaru, přikryjeme pokličkou a dusíme. Po dvaceti minutách zeleninu přendáme k vývaru, vše osolíme, přidáme pepř, nové koření, a zakryté vaříme ještě nejméně půl hodiny.

8

Zatím si připravíme jíšku. Na pánvi rozpustíme 60 g másla, přidáme hladkou mouku a na mírném ohni mícháme tak dlouho, až tuk přestane pěnit.

9

Vývar z kostí přecedíme, vrátíme na oheň, přidáme jíšku, kterou metlou rozšleháme a na mírném ohni vaříme asi hodinu.

Poznámka

Další polévky vařené ze základu pro přípravu zahuštěných polévek: Bretone: vložka – uvařené bílé fazole, pórek dušený na másle, smetana Dubarry: vložka – uvařený květák rozebraný na růžičky Favorite: vložka – vařené zelené fazolové lusky, sekaný kerblík, smetana Florentine: vložka – špenátové listy podušené na másle Garbure: vložka – nakrájená vařená zelenina, cibulka smažená na másle Laitue: vložka – na másle dušené listy hlávkového salátu + zvlášť podávané na másle osmažené kostičky housky Longchamps: vložka – vařený zelený hrášek a šťovík podušený na másle Mais: vložka – povařená mladá kukuřice. rozdrcená a podušená na másle Norvegienne: vložka – nakrájené vařené kedlubny, jemně pokrájená červená řepa podušená na másle, smetana Oseille: vložka – šťovík podušený na másle + smetana Verneuil: vložka – vařený zelený hrášek, plátky žampionů podušených na másle. Základ je zahuštěný kukuřičnou moukou.

Né, tento recept nemá fotku.

Přidej ji jako první a odměna je tvoje.
Přidat foto +5 zlaťáků

Komentáře a hodnocení

Jsi zaregistrovaný? Stačí se přihlásit, nebo zadej e-mail

Palec nahoru
0
Palec dolu
0
0
Vyzkoušej recept