Zahuštěná polévka Chabrilan - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 240 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Zahuštěná polévka Chabrilan
Celkový čas: | 240 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 30 minut |
Doba vaření: | 210 minut |
Autor: | beranova |
---|---|
Hodnost: | Rozkoukávám se (18%) |
ID receptu: | 50955 |
Kategorie: | Zahuštěné polévky |
Ingredience
60 g | Máslo čerstvé |
70 ml | Mléko plnotučné |
1 špetka | Muškátový oříšek |
30 g | Pažitka |
1 špetka | Pepř bílý |
40 g | Protlak rajčatový |
30 g | Strouhanka |
0,5 kávová lžička | Sůl |
1 ks | Vejce slepičí |
1 ks | Žemle tuková |
Základ pro přípravu zahuštěných (jíškových) polévek [50912] | |
---|---|
40 g | Celer bulvový |
30 g | Cibule |
80 g | Játra hovězí |
40 g | Kapusta hlávková |
150 g | Kosti hovězí morkové |
800 g | Kosti hovězí řídké |
80 g | Máslo čerstvé |
60 g | Mouka pšeničná hladká |
40 g | Mrkev kořen |
0,5 kávová lžička | Nové koření celé |
1 kávová lžička | Pepř černý celý |
40 g | Petržel kořen |
1 polévková lžíce | Sůl |
2 l | Voda pitná |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 6g |
---|---|
Cholesterol | 208,3mg |
Draslík | 511,0mg |
Vláknina | 3g |
Vitamín A | 0,0mg |
Vitamín B6 | 0,2mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 21,0mg |
Vitamín E | 0,3mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 100,4mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Muškátový oříšek, Pažitka, Pepř bílý, Strouhanka, Sůl, Vejce slepičí, Celer bulvový, Cibule, Játra hovězí, Kapusta hlávková, Nové koření celé, Pepř černý celý, Petržel kořen, Sůl, Voda pitná mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Máslo čerstvé, Mléko plnotučné, Protlak rajčatový, Žemle tuková, Kosti hovězí morkové, Kosti hovězí řídké, Máslo čerstvé, Mouka pšeničná hladká, Mrkev kořen mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Zahuštěná polévka Chabrilan postup přípravy receptu:
1 | Máslo a vejce utřeme v misce, přidáme špetku soli, mletý bílý pepř, nastrouhaný muškátový oříšek, oloupanou, v mléce namočenou a dobře vymačkanou žemli, jemně nasekanou pažitku a strouhanou housku. Vše dobře promícháme. Hotovou směs necháme chvíli odpočinout, potom z ní lžičkou tvoříme malé nočky, které vložíme do vařící slané vody a vaříme asi 5 minut. |
2 | Horký základ zbarvíme rajčatovým protlakem, krátce povaříme, pak do něho přidáme uvařené nočky a podáváme. |
3 |
|
4 | Základ pro přípravu zahuštěných (jíškových) polévek [50912]: |
5 | Nasekané kosti dobře omyjeme, dáme do hrnce, zalijeme studenou vodou a pomalým varem 2-3 hodiny vaříme (čím déle, tím lépe). |
6 | Mrkev, celer, petržel a cibuli očistíme, oloupeme a nakrájíme na plátky. Kapustu nakrájíme na nudličky, hovězí játra na kostičky. |
7 | V kastrolku zpěníme 20 g másla, přidáme zeleninu, zamícháme, chvíli opékáme, pak přidáme játra a opékáme ještě 5 minut. Podlijeme trochou právě se vařícího vývaru, přikryjeme pokličkou a dusíme. Po dvaceti minutách zeleninu přendáme k vývaru, vše osolíme, přidáme pepř, nové koření, a zakryté vaříme ještě nejméně půl hodiny. |
8 | Zatím si připravíme jíšku. Na pánvi rozpustíme 60 g másla, přidáme hladkou mouku a na mírném ohni mícháme tak dlouho, až tuk přestane pěnit. |
9 | Vývar z kostí přecedíme, vrátíme na oheň, přidáme jíšku, kterou metlou rozšleháme a na mírném ohni vaříme asi hodinu. |
Poznámka
Další polévky vařené ze základu pro přípravu zahuštěných polévek: Bretone: vložka – uvařené bílé fazole, pórek dušený na másle, smetana Dubarry: vložka – uvařený květák rozebraný na růžičky Favorite: vložka – vařené zelené fazolové lusky, sekaný kerblík, smetana Florentine: vložka – špenátové listy podušené na másle Garbure: vložka – nakrájená vařená zelenina, cibulka smažená na másle Laitue: vložka – na másle dušené listy hlávkového salátu + zvlášť podávané na másle osmažené kostičky housky Longchamps: vložka – vařený zelený hrášek a šťovík podušený na másle Mais: vložka – povařená mladá kukuřice. rozdrcená a podušená na másle Norvegienne: vložka – nakrájené vařené kedlubny, jemně pokrájená červená řepa podušená na másle, smetana Oseille: vložka – šťovík podušený na másle + smetana Verneuil: vložka – vařený zelený hrášek, plátky žampionů podušených na másle. Základ je zahuštěný kukuřičnou moukou.