Karlovarský hovězí guláš - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 95 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Karlovarský hovězí guláš
Karlovarský hovězí guláš
Celkový čas: | 95 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 20 minut |
Doba vaření: | 75 minut |
Autor: | urban.z |
---|---|
Hodnost: | Rozkoukávám se (28%) |
ID receptu: | 50962 |
Kategorie: | Maso |
Ingredience
3 ks | Cibule |
600 g | Hovězí maso zadní |
0,5 l | Hovězí vývar základní |
2 polévková lžíce | Mouka pšeničná hladká |
1 špetka | Paprika mletá pálivá |
2 polévková lžíce | Paprika mletá sladká |
1 špetka | Pepř černý mletý |
50 g | Sádlo škvařené |
100 g | Smetana 12% (konzumní) |
1 špetka | Sůl |
4 polévková lžíce | Zakysaná smetana |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 9g |
---|---|
Cholesterol | 112,5mg |
Draslík | 226,1mg |
Vláknina | 3g |
Vitamín A | 0,0mg |
Vitamín B6 | 0,2mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 6,9mg |
Vitamín E | 0,6mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 29,0mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Cibule, Hovězí vývar základní, Paprika mletá sladká, Sádlo škvařené, Sůl, Zakysaná smetana mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Hovězí maso zadní, Mouka pšeničná hladká, Paprika mletá pálivá, Pepř černý mletý, Smetana 12% (konzumní) mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Karlovarský hovězí guláš postup přípravy receptu:
1 | Cibule oloupeme a nakrájíme nadrobno. |
2 | Hovězí maso omyjeme studenou vodou, osušíme a nakrájíme na kousky. |
3 | V hrnci rozehřejeme sádlo, orestujeme na něm cibuli a pak přidáme kousky masa a přisypeme mletou papriku. Maso krátce za stálého míchání ze všech stran osmahneme, podlijeme polovinou vývaru, opepříme, osolíme a pod pokličkou dusíme, až je měkké. |
4 | Měkké maso vyjmeme, šťávu necháme chvíli vařit, pak ji zahustíme moukou, přilijeme zbylý vývar, přimícháme smetanu a ještě asi 15 minut vaříme. Na konci vaření do omáčky vrátíme maso, aby se prohřálo. |
5 | Guláš rozdělíme na porce, na každou dáme lžíci zakysané smetany a podáváme. |
Poznámka
vhodnou přílohou jsou knedlíky nebo vařená i dušená rýže.
Připravovala jsem na řepkovém oleji, místo sádla. Papriky doporučuji dát méně a mouky trošku více. Papriku dávám hned do cibulového základu, nechám jen zpěnit, zastříknu vodou, přidám maso které pak orestuji za všech stran. Někdo postupuje obráceně, že orestuje maso až zase do tuku a přidá papriku. Nevím, proč se má po vyjmutí masa nechat šťáva vařit, já okamžitě zahustila moukou rozšlehanou ve vývaru, toho jsem dala dle potřeby. Přidala jsem smetanu a následně nechala důkladně, pozvolna, za občasného promíchání vařit. Trvá to minimálně 20 minut, radějí déle, aby se ztratila moučná příchuť. Vynechala jsem zakysanou smetanu na povrch.