Hajerova sekaná - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 245 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Hajerova sekaná
Hajerova sekaná
Celkový čas: | 245 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 35 minut |
Doba vaření: | 210 minut |
Autor: | xenia1 |
---|---|
Hodnost: | Rozkoukávám se (55%) |
ID receptu: | 50969 |
Kategorie: | Sekaná |
Ingredience
8 stroužek | Česnek |
3 ks | Cibule |
1 kg | Hovězí maso zadní |
1 polévková lžíce | Majoránka |
200 g | Mouka polohrubá |
0,5 kávová lžička | Muškátový oříšek |
0,5 kávová lžička | Paprika mletá pálivá |
1,5 kávová lžička | Paprika mletá sladká |
1 kávová lžička | Pepř černý mletý |
200 g | Strouhanka |
22 g | Sůl |
5 ks | Vejce slepičí |
0,5 kg | Vepřová kůže |
1,5 kg | Vepřový bok |
2 l | Voda pitná |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 37g |
---|---|
Cholesterol | 435,8mg |
Draslík | 533,4mg |
Vláknina | 5g |
Vitamín A | 0,0mg |
Vitamín B6 | 0,5mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 5,2mg |
Vitamín E | 1,5mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 5,9mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Česnek, Cibule, Majoránka, Muškátový oříšek, Paprika mletá sladká, Strouhanka, Sůl, Vejce slepičí, Vepřový bok, Voda pitná mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Hovězí maso zadní, Mouka polohrubá, Paprika mletá pálivá, Pepř černý mletý, Vepřová kůže mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Hajerova sekaná postup přípravy receptu:
1 | Hovězí a vepřové vychlazené maso omyjeme, osušíme a pokrájíme na kostky přibližně 2 x 2 cm. Každé maso naložíme zvlášť do soli. 1 kg hovězího masa a 1.5 kg vepřového masa promícháme s 22 g soli. Prosolené maso napěchujeme do hrnce a uložíme na 2-3 dny do chladničky. Po uležení by mělo být maso na řezu růžové. |
2 | Ten den, kdy budeme sekanou péct očistíme a omyjeme vepřové kůže, dáme je do hrnce s 1.5-2 litry vody a vaříme 1-1.5 hodiny doměkka. Očistíme česnek s cibulí a pokrájíme je nadrobno. Uvařené kůže jemně umeleme na masovém strojku a spolu se zeleninou dáme do větší mísy. Naložené maso omyjeme, necháme okapat, nakrájíme na menší kusy, nahrubo pomeleme a přidáme do mísy k pomleté kůži. Vše ochutíme pepřem, muškátovým oříškem, sladkou a pálivou paprikou a majoránkou. Přidáme polohrubou mouku, strouhanku, vejce a směs důkladně promícháme. |
3 | Z masové hmoty vytvoříme 2 šišky. Dáme je na sádlem vymazaný pekáč, podlijeme vodou (5 dl) a pečeme v předehřáté troubě na 190°C přibližně 2 hodiny do zlatohněda. Během pečení sekanou podléváme vlastním výpekem. |
4 | Upečenou sekanou nakrájenou na plátky podáváme teplou i studenou. |