Srnčí paštika s játry - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 180 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Srnčí paštika s játry
Srnčí paštika s játry
Celkový čas: | 180 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 30 minut |
Doba vaření: | 150 minut |
Autor: | xenia1 |
---|---|
Hodnost: | Rozkoukávám se (55%) |
ID receptu: | 51010 |
Kategorie: | Paštiky, Aspiky, Teriny |
Ingredience
5 stroužek | Česnek |
2 ks | Cibule |
0,5 polévková lžíce | Citronová šťáva |
3,5 dl | Hovězí vývar základní |
500 g | Játra srnčí |
1 polévková lžíce | Libeček |
100 g | Máslo čerstvé |
4,5 dl | Mléko polotučné |
150 g | Mrkev kořen |
0,5 kávová lžička | Muškátový květ |
0,5 kávová lžička | Nové koření mleté |
1 kávová lžička | Paprika červená |
4 kávová lžička | Pepř 4 barev |
1,5 kávová lžička | Pepř černý mletý |
100 g | Petržel kořen |
2 polévková lžíce | Petržel - nať |
300 g | Slanina vepřová |
250 g | Srnčí ledviny |
500 g | Srnčí maso |
3 kávová lžička | Sůl |
2 ks | Vaječný žloutek slepičí |
1 polévková lžíce | Víno červené |
2 l | Voda pitná |
1 kávová lžička | Zázvor mletý |
2 ks | Žemle tuková |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 27g |
---|---|
Cholesterol | 353,9mg |
Draslík | 625,9mg |
Vláknina | 13g |
Vitamín A | 2g |
Vitamín B6 | 0,3mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 30,1mg |
Vitamín E | 0,7mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 24,1mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Česnek, Cibule, Citronová šťáva, Hovězí vývar základní, Muškátový květ, Paprika červená, Petržel kořen, Slanina vepřová, Sůl, Vaječný žloutek slepičí, Víno červené, Voda pitná, Zázvor mletý mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Játra srnčí, Libeček, Máslo čerstvé, Mléko polotučné, Mrkev kořen, Nové koření mleté, Pepř 4 barev, Pepř černý mletý, Petržel - nať, Srnčí maso, Žemle tuková mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Suroviny Srnčí ledviny nemají zadané kompletní nutriční hodnoty. Výpočty nutriční tabulky nemusí souhlasit se skutečností.
Srnčí paštika s játry postup přípravy receptu:
1 | Den předem srnčí nebo jelení játra namočíme do mléka (2.5 dl). Druhý den játra omyjeme a necháme okapat. V pánvi na rozpáleném másle krátce restujeme špalíček omytého a odblaněného srnčího masa a játra z každé strany dozlatova. Maso posypeme pepřem 4 barev, přilijeme vývar a pod poklicí maso s játry dusíme. Pro chuť přidáme omyté snítky petrželové a libečkové natě. Dusíme přibližně 30 minut. |
2 | Do mísy dáme na kostky pokrájené žemle, přelijeme je mlékem (2 dl) a necháme nabobtnat. Maso, játra a dobře vyčištěné a omyté ledviny pokrájíme na kousky a dáme do mísy k žemlím. Přidáme očištěnou, nakrájenou cibuli, česnek, očištěnou, omytou a nakrájenou mrkev a petržel. Vše promícháme a jemně pomeleme na masovém strojku. Ke směsi přidáme pepř, mletý zázvor, mleté nové koření, muškátový květ, mletou papriku, jemně nastrouhanou citrónovou kůru, 2 žloutky, lžíci vína a podle chuti sůl. Směs důkladně promícháme. Formu na srnčí hřbet vyložíme dlouhými tenkými plátky slaniny a naplníme ji srnčí směsí. Celý povrch též zakryjeme plátky slaniny, formu zakryjeme pečícím papírem. Formu upevníme nad hrnec přibližně s 2 litry, vody, hrnec zakryjeme a paštiku budeme vařit v páře 2 hodiny. |
3 | Uvařenou paštiku necháme vychladnout, pak ji vyklopíme na mísu, pokrájíme na plátky a podáváme. |
Poznámka
Srnčí paštiku na míse ozdobíme čerstvou nebo nakládanou zeleninou podle chuti.