Východočeská polévka z kysaného zelí - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 30 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Východočeská polévka z kysaného zelí
Východočeská polévka z kysaného zelí
Celkový čas: | 30 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 10 minut |
Doba vaření: | 20 minut |
Autor: | urban.z |
---|---|
Hodnost: | Rozkoukávám se (28%) |
ID receptu: | 51029 |
Kategorie: | Zahuštěné polévky |
Ingredience
250 g | Brambory |
1 špetka | Kmín mletý |
2 polévková lžíce | Máslo čerstvé |
1 dl | Mléko polotučné |
2 polévková lžíce | Mouka pšeničná hladká |
1 špetka | Sůl |
1 l | Voda pitná |
2 dl | Zakysaná smetana |
250 g | Zelí kysané |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 9g |
---|---|
Cholesterol | 40,5mg |
Draslík | 329,5mg |
Vláknina | 3g |
Vitamín A | 311,5mg |
Vitamín B6 | 0,2mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 7,6mg |
Vitamín E | 0,2mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 13,3mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Brambory, Sůl, Voda pitná, Zakysaná smetana mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Kmín mletý, Máslo čerstvé, Mléko polotučné, Mouka pšeničná hladká, Zelí kysané mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Východočeská polévka z kysaného zelí postup přípravy receptu:
1 | Smetanu smícháme s mlékem a hladkou moukou. |
2 | Brambory oškrábeme, důkladně omyjeme a nakrájíme na kostičky. Vložíme je do hrnce s vodou, přisypeme kmín, osolíme a necháme vařit. |
3 | Kysané zelí slijeme, lák si necháme stranou. Zelí překrájíme na menší části, přidáme ho k již skoro měkkým bramborám, promícháme a polévku ještě krátce provaříme. Pak přilijeme zahuštěnou připravenou smetanu, dochutíme lákem ze zelí, osolíme, už jen velmi krátce necháme přejít varem, zjemníme máslem a podáváme. |