Plánická prokládaná zaječí paštika na pivě - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 280 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Plánická prokládaná zaječí paštika na pivě
Plánická prokládaná zaječí paštika na pivě
Celkový čas: | 280 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 40 minut |
Doba vaření: | 240 minut |
Autor: | zatka |
---|---|
Hodnost: | Rozkoukávám se (21%) |
ID receptu: | 51030 |
Kategorie: | Paštiky, Aspiky, Teriny |
Ingredience
Pečený zajíc | |
---|---|
1 ks | Bobkový list |
3 ks | Cibule |
5 ks | Jalovec |
2 kávová lžička | Kmín celý |
6 ks | Nové koření celé |
1 kávová lžička | Pepř černý celý |
2 dl | Pivo tmavé 10% 3,7% obj. |
2 polévková lžíce | Sádlo škvařené |
80 g | Slanina vepřová |
2 kávová lžička | Sůl |
1 kávová lžička | Tymián sušený |
2 dl | Voda pitná |
1 kg | Zaječí maso |
Ostatní ingredience | |
1,5 dl | Mléko polotučné |
1 kávová lžička | Pepř černý mletý |
3 polévková lžíce | Petržel - nať |
3 ks | Rohlíky bílé |
1 kávová lžička | Saturejka |
350 g | Slanina vepřová |
1,5 kávová lžička | Sůl |
2 ks | Vejce slepičí |
300 g | Vepřová kýta |
1,5 l | Voda pitná |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 4g |
---|---|
Cholesterol | 61,1mg |
Draslík | 228,1mg |
Vláknina | 1g |
Vitamín A | 43,3mg |
Vitamín B6 | 0,1mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 1,8mg |
Vitamín E | 0,1mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 2,7mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Bobkový list, Cibule, Kmín celý, Nové koření celé, Pepř černý celý, Sádlo škvařené, Slanina vepřová, Sůl, Tymián sušený, Voda pitná, Zaječí maso, Saturejka, Slanina vepřová, Sůl, Vejce slepičí, Vepřová kýta, Voda pitná mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Jalovec, Pivo tmavé 10% 3,7% obj., Mléko polotučné, Pepř černý mletý, Petržel - nať, Rohlíky bílé mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Plánická prokládaná zaječí paštika na pivě postup přípravy receptu:
1 | Zaječí maso odblaníme, omyjeme a osušíme. Slaninu nakrájíme na hranolky a celého zajíce jí prošpikujeme, osolíme, posypeme drceným kmínem a dáme do sádlem vytřeného pekáče, přidáme bobkový list, celý pepř, nové koření, jalovec a tymián. Přilijeme tmavé pivo a pod poklicí zajíce pečeme doměkka přibližně 90 - 120 minut. Přidáme očištěné, na čtvrtky pokrájené cibule. Během pečení zajíce podlijeme vodou a obracíme ho a poléváme výpekem. |
2 | Mezitím si nakrájíme na kostičky rohlíky, dáme je do mísy a zalijeme mlékem. Upečené maso obereme od kostí a spolu s cibulí z pekáče ho jemně pomeleme na masovém strojku. Pomletou směs smícháme s namočenými rohlíky, přidáme saturejku, omytou, drobně pokrájenou petrželovou nať, pepř, sůl, vejce a 150 g nadrobno pokrájené slaniny. Směs důkladně promícháme. |
3 | Omytou vepřovou kýtu osušíme a nakrájíme na tenké plátky přes vlákno. Formu na paštiku vyložíme tenkými plátky zbylé slaniny, naplníme ji z 1/3 paštikou, kterou pokryjeme plátky masa z vepřové kýty, na ně rozetřeme polovinu zbylé paštiky, kterou znovu poklademe plátky masa, na ně rozetřeme zbylou paštiku. Povrch zakryjeme plátky slaniny. Formu zakryjeme pečícím papírem, který pevně přivážeme okolo formy provázkem. Do hrnce nalijeme vodu. Formu s paštikou postavíme do hrnce na pařák na knedlíky a hrnec zakryjeme. Paštiku vaříme 1.5 - 2 hodiny v páře. Hotovou paštiku necháme vychladnout, poté ji vyklopíme na mísu, přelijeme výpekem z pečeného zajíce a podáváme. |