Nákyp z krevet a hub - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 75 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Nákyp z krevet a hub
Nákyp z krevet a hub
Celkový čas: | 75 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 15 minut |
Doba vaření: | 60 minut |
Autor: | vassova |
---|---|
Hodnost: | Rozkoukávám se (35%) |
ID receptu: | 51035 |
Kategorie: | Hlavní chod |
Ingredience
3 ml | Citronová šťáva |
200 g | Krevety tygří - loupané |
1,5 špetka | Sůl |
2 l | Voda pitná |
Omáčka | |
---|---|
2 stroužek | Česnek |
2 ks | Cibule |
150 g | Houby čerstvé |
200 g | Mandle |
60 g | Máslo čerstvé |
1 l | Mléko polotučné |
40 g | Mouka pšeničná hladká T 650 |
3 polévková lžíce | Olej slunečnicový |
1 špetka | Pepř černý mletý |
1 kávová lžička | Sůl |
200 g | Sýr Eidam cihla 30% |
20 g | Tymián čerstvý |
1 ks | Vejce slepičí |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 13g |
---|---|
Cholesterol | 104,6mg |
Draslík | 441,9mg |
Vláknina | 12g |
Vitamín A | 0,0mg |
Vitamín B6 | 0,1mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 8,6mg |
Vitamín E | 10,2mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 15,6mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Citronová šťáva, Sůl, Voda pitná, Česnek, Cibule, Mandle, Olej slunečnicový, Sůl, Tymián čerstvý, Vejce slepičí mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Krevety tygří - loupané, Houby čerstvé, Máslo čerstvé, Mléko polotučné, Mouka pšeničná hladká T 650, Pepř černý mletý, Sýr Eidam cihla 30% mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Nákyp z krevet a hub postup přípravy receptu:
1 | Krevety uvaříme v osolené vodě. Potom je scedíme, vyloupneme maso, dosolíme je a pokapeme citrónovou šťávou. |
2 | Omáčka: Na pánvi rozehřejeme polovinu dávky másla. Přidáme houby nakrájené na tenké plátky a podusíme je doměkka. K houbám do pánve přidáme na tenké proužky nakrájenou cibuli a také ji orestujeme doměkka. Nakonec vložíme na tenké plátky nakrájený česnek, který v cibuli a houbách necháme jen provonět. Poté z pánve slijeme výpek a směs necháme vychladnout. |
3 | Ve vhodném kastrůlku rozpustíme máslo, přisypeme mouku a zapražíme. Za stálého míchání přiléváme mléko. Na mírném ohni uvaříme hladkou a hustou omáčku, kterou dochutíme solí, pepřem, přidáme tymián. |
4 | Rozklepneme si vejce a do omáčky dáme žloutek, poté dobře promícháme. Nakonec vmícháme z bílku vyšlehaný tuhý sníh a zlehka zamícháme. Do hotové omáčky přimícháme připravené houby s cibulí a česnekem a půlku jemně nastrouhaného sýra a všechny suroviny promícháme. |
5 | Zapékací formu vymažeme olejem a vlijeme do ní připravené těsto na nákyp. Povrch posypeme druhou půlkou nastrouhaného sýra, posypeme tenkými plátky mandlí. Formu s nákypem vložíme do horké trouby a pečeme přibližně 30 minut. Hotový nákyp vytáhneme z trouby a necháme ho 10 minut odpočinout. Potom nákyp nakrájíme na porce, přendáme na talíře a podáváme. |
Poznámka
Tento nákyp podáváme jako hlavní teplé jídlo. Přílohou je čerstvá zelenina a pečivo.