Zapékaný houbovec s brambory z Pošumaví - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 100 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Zapékaný houbovec s brambory z Pošumaví
Zapékaný houbovec s brambory z Pošumaví
Celkový čas: | 100 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 30 minut |
Doba vaření: | 70 minut |
Autor: | zatka |
---|---|
Hodnost: | Rozkoukávám se (21%) |
ID receptu: | 51037 |
Kategorie: | Brambory |
Ingredience
100 g | Máslo čerstvé |
Dušené hříbky | |
---|---|
450 g | Hříbky čerstvé |
1 polévková lžíce | Kerblík |
50 g | Máslo čerstvé |
0,5 kávová lžička | Pepř černý mletý |
2 polévková lžíce | Petržel - nať |
1 kávová lžička | Sůl |
Vařené brambory | |
500 g | Brambory |
1 kávová lžička | Sůl |
1,5 l | Voda pitná |
Smetanová zálivka | |
2 dl | Smetana 33% (šlehačka) |
0,5 kávová lžička | Sůl |
3 ks | Vejce slepičí |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 22g |
---|---|
Cholesterol | 284,0mg |
Draslík | 1g |
Vláknina | 8g |
Vitamín A | 0,0mg |
Vitamín B6 | 0,5mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 18,7mg |
Vitamín E | 0,4mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 47,2mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Hříbky čerstvé, Kerblík, Sůl, Brambory, Sůl, Voda pitná, Sůl, Vejce slepičí mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Máslo čerstvé, Máslo čerstvé, Pepř černý mletý, Petržel - nať, Smetana 33% (šlehačka) mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Zapékaný houbovec s brambory z Pošumaví postup přípravy receptu:
1 | Brambory: Omyjeme brambory, dáme je do vroucí vody a uvaříme je do poloměkka (10-15 minut). Potom je scedíme, oloupeme a nakrájíme je na plátky silné asi 5-6 mm. Dáme je do mísy, osolíme je a promícháme. |
2 | Dušené hříbky: Hříbky očistíme, omyjeme a osušíme. Poté je nakrájíme na silnější plátky. Omytou petrželovou nať s kerblíkem drobně pokrájíme. V pánvi si rozpustíme máslo, přidáme hříbky, petrželku, směs promícháme, posypeme pepřem, solí a dusíme do doby, až se odpaří všechna voda. |
3 | Smetanová zálivka: V misce si rozkvedláme vejce ve smetaně a přidáme sůl. |
4 | Zapékací mísu vytřeme 50 g másla. Na dno poklademe plátky brambor, na brambory dáme vrstvu hříbků a vrstvy opakujeme 2-3x. Poslední vrstvu brambor přelijeme smetanou s vejci, poklademe plátky zbylého másla a dáme do předehřáté trouby zapéct. Pečeme při 200°C přibližně 45 minut dozlatova. Houbovec podáváme horký. |