Rýžový nákyp s květákem a drůbky - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 105 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Rýžový nákyp s květákem a drůbky
Rýžový nákyp s květákem a drůbky
Celkový čas: | 105 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 15 minut |
Doba vaření: | 90 minut |
Autor: | vassova |
---|---|
Hodnost: | Rozkoukávám se (35%) |
ID receptu: | 51038 |
Kategorie: | Hlavní chod |
Ingredience
20 g | Cibulka jarní |
200 g | Kuřecí drůbky |
1 kg | Květák |
100 g | Máslo čerstvé |
0,5 kávová lžička | Muškátový květ |
1 špetka | Pepř černý mletý |
300 g | Rýže loupaná |
50 g | Strouhanka |
0,5 kávová lžička | Sůl |
2 ks | Vejce slepičí |
3 l | Voda pitná |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 54g |
---|---|
Cholesterol | 189,1mg |
Draslík | 657,3mg |
Vláknina | 10g |
Vitamín A | 0,0mg |
Vitamín B6 | 0,5mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 86,4mg |
Vitamín E | 0,4mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 22,5mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Cibulka jarní, Kuřecí drůbky, Květák, Muškátový květ, Rýže loupaná, Strouhanka, Sůl, Vejce slepičí, Voda pitná mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Máslo čerstvé, Pepř černý mletý mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Rýžový nákyp s květákem a drůbky postup přípravy receptu:
1 | V hrnci přivedeme k varu 1 l osolené vody. Přisypeme do ní probranou rýží a spaříme ji 5 minut. Potom rýži scedíme a necháme okapat. Drůbky uvaříme doměkka v 1 l osolené vody a květák také povaříme v 1 l osolené vody. Vše scedíme (vývar z drůbků si necháme) a necháme okapat a vychladnout. Okapanou rýží dáme do kastrůlku, zalijeme vývarem z drůbků a uvaříme hustou kaši. Vaříme asi 20 minut. Hotovou kaši necháme vychladnout. |
2 | V misce utřeme 60 g másla se žloutky na bílou pěnu. Přimícháme vychladlou kaši z rýže, drobně nasekané vychladlé drůbky a vše dohromady promícháme. Připravenou směs dochutíme solí, pepřem, přidáme nastrouhaný muškátový květ, drobně nasekanou zelenou část jarní cibulky. Nakonec vmícháme z bílku vyšlehaný tuhý sníh a zlehka promícháme. |
3 | Zapékací formu vymažeme 40 g másla, vysypeme strouhankou a připravenou směs na nákyp vlijeme do formy. Formu s nákypem vložíme do nahřáté trouby, kde pečeme 30 minut. |
4 | Upečený nákyp vytáhneme z trouby, necháme 10 minut odpočinout a potom ho nakrájíme na pěkné porce, které rozdělíme na jednotlivé talíře. Servírujeme teplé. |
Poznámka
Nákyp podáváme teplý s čerstvou zeleninou, anebo zeleninovým salátem.