Zdravý recept

Základní drůbeží vývar

  • Česko
Palec nahoru
0
Palec dolu
0
0
Vyzkoušej recept
Celkový čas: 170 minut
Doba přípravy: 20 minut
Doba vaření: 150 minut
Autor:
Hodnost: Jen se vezu (90%)
ID receptu: 51041
Kategorie: Čiré polévky

Ingredience

0,3 ks Celer bulvový
1 ks Cibule
10 g Citronová kůra
1 ks Mrkev kořen
10 ks Pepř černý celý
1 špetka Pepř černý mletý
1 ks Petržel kořen
50 g Petržel - nať
1 ks Pórek
1,8 kg Slepice
1 špetka Sůl
50 g Tymián čerstvý
3 l Voda pitná

Nutriční hodnoty jedné porce

17% Kalorie 331 kcal
Kilojoule 1 387kJ
3% Sacharidy 10 g
62% Tuky 46 g
9% Sodík 182 mg
78% Bílkoviny 44 g

Základní drůbeží vývar postup přípravy receptu:

1

Slepici bez drůbků důkladně opláchneme ve studené vodě. Napravo a nalevo vedle břicha slepice uděláme zářezy do kůže. Těmi potom vystrčíme ven nohy. Slepici vložíme do velkého hrnce tak, aby ležela hřbetem nahoru. Potom ji zalijeme vodou a přidáme celý pepř. Počkáme, dokud slepice nepřijde k varu. Potom sesbíráme z povrchu vody pěnu a ztlumíme plamen.

2

Celer, mrkev, petržel a pórek omyjeme a pokrájíme na kousky. Cibuli oloupeme a rozpůlíme. Obě půlky položíme na teflonovou pánev a opečeme dozlatova. Petrželku, tymián a kousek citronové kůry svážeme nití do svazečku.

3

Cibuli, svazeček koření, celer, mrkev, petržel a pórek vložíme do hrnce. Osolíme a opepříme a přikryjeme pokličkou. Vaříme na mírném plameni 2,5 hodiny. Asi po hodině pak slepici obrátíme, aby hřbet měla dole.

4

Po 2,5 hodinách zkusíme, zda se maso dobře uvolňuje od kostí. Pokud ano, je vařené. Slepici potom vyndáme z hrnce.

5

Vývar scedíme přes husté síto zpátky do hrnce.

Poznámka

Necháme-li vývar odpařit na polovinu, získáme silný vývar, takzvaný fond. Slepici dáváme před vařením do studené vody, jedině tak docílíme toho, aby se živiny vyluhovaly do vývaru. Polévku nevaříme prudce, ale necháme jenom probublávat.

Né, tento recept nemá fotku.

Přidej ji jako první a odměna je tvoje.
Přidat foto +15 zlaťáků

Komentáře a hodnocení

Jsi zaregistrovaný? Stačí se přihlásit, nebo zadej e-mail

Palec nahoru
0
Palec dolu
0
0
Vyzkoušej recept