Základní drůbeží vývar - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 170 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Základní drůbeží vývar
Celkový čas: | 170 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 20 minut |
Doba vaření: | 150 minut |
Autor: | stejskalova |
---|---|
Hodnost: | Jen se vezu (90%) |
ID receptu: | 51041 |
Kategorie: | Čiré polévky |
Ingredience
0,3 ks | Celer bulvový |
1 ks | Cibule |
10 g | Citronová kůra |
1 ks | Mrkev kořen |
10 ks | Pepř černý celý |
1 špetka | Pepř černý mletý |
1 ks | Petržel kořen |
50 g | Petržel - nať |
1 ks | Pórek |
1,8 kg | Slepice |
1 špetka | Sůl |
50 g | Tymián čerstvý |
3 l | Voda pitná |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 9g |
---|---|
Cholesterol | 133,2mg |
Draslík | 607,5mg |
Vláknina | 6g |
Vitamín A | 0,0mg |
Vitamín B6 | 0,8mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 46,1mg |
Vitamín E | 0,5mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 4,6mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Celer bulvový, Cibule, Citronová kůra, Pepř černý celý, Petržel kořen, Slepice, Sůl, Tymián čerstvý, Voda pitná mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Mrkev kořen, Pepř černý mletý, Petržel - nať, Pórek mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Základní drůbeží vývar postup přípravy receptu:
1 | Slepici bez drůbků důkladně opláchneme ve studené vodě. Napravo a nalevo vedle břicha slepice uděláme zářezy do kůže. Těmi potom vystrčíme ven nohy. Slepici vložíme do velkého hrnce tak, aby ležela hřbetem nahoru. Potom ji zalijeme vodou a přidáme celý pepř. Počkáme, dokud slepice nepřijde k varu. Potom sesbíráme z povrchu vody pěnu a ztlumíme plamen. |
2 | Celer, mrkev, petržel a pórek omyjeme a pokrájíme na kousky. Cibuli oloupeme a rozpůlíme. Obě půlky položíme na teflonovou pánev a opečeme dozlatova. Petrželku, tymián a kousek citronové kůry svážeme nití do svazečku. |
3 | Cibuli, svazeček koření, celer, mrkev, petržel a pórek vložíme do hrnce. Osolíme a opepříme a přikryjeme pokličkou. Vaříme na mírném plameni 2,5 hodiny. Asi po hodině pak slepici obrátíme, aby hřbet měla dole. |
4 | Po 2,5 hodinách zkusíme, zda se maso dobře uvolňuje od kostí. Pokud ano, je vařené. Slepici potom vyndáme z hrnce. |
5 | Vývar scedíme přes husté síto zpátky do hrnce. |
Poznámka
Necháme-li vývar odpařit na polovinu, získáme silný vývar, takzvaný fond. Slepici dáváme před vařením do studené vody, jedině tak docílíme toho, aby se živiny vyluhovaly do vývaru. Polévku nevaříme prudce, ale necháme jenom probublávat.