Slavnostní kávový dezert - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 18 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Slavnostní kávový dezert
Slavnostní kávový dezert
Celkový čas: | 18 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 15 minut |
Doba vaření: | 3 minut |
Autor: | ruda |
---|---|
Hodnost: | Rozkoukávám se (15%) |
ID receptu: | 51053 |
Kategorie: | Poháry, ovoce |
Ingredience
40 g | Cukr krupice |
250 g | Mandle |
5 dl | Voda pitná |
Krém | |
---|---|
2 ks | Banány |
200 g | Čokoláda hořká |
5 polévková lžíce | Cukr krupice |
200 g | Hera |
1 dl | Káva turecká |
1 dl | Likér mandlový - Amaretto |
60 ml | Rum |
250 g | Smetana 33% (šlehačka) |
5 ks | Vejce slepičí |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 54g |
---|---|
Cholesterol | 189,7mg |
Draslík | 593,2mg |
Vláknina | 14g |
Vitamín A | 0,0mg |
Vitamín B6 | 0,3mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 4,4mg |
Vitamín E | 13,7mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 4,0mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Cukr krupice, Mandle, Voda pitná, Banány, Čokoláda hořká, Cukr krupice, Káva turecká, Rum, Vejce slepičí mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Hera, Likér mandlový - Amaretto, Smetana 33% (šlehačka) mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Slavnostní kávový dezert postup přípravy receptu:
1 | Ve vhodném kastrůlku svaříme vodu. Přidáme mandle a povaříme je doměkka, asi 3 minuty. Potom je oloupeme, nastrouháme na struhadle do misky, přisypeme cukr a hmoždířem pořádně roztlučeme. |
2 | Měkké máslo nakrájíme na kousky, které dáme do jiné misky a spolu se žloutky a cukrem ušleháme do bílé husté pěny. Vmícháme do ní připravenou mandlovou směs, na hrubém struhadle nastrouhanou čokoládu. Přidáme vychladlou kávu, rum a vše důkladně dřevěnou vařečkou promícháme. |
3 | Na dno pekáčku nalijeme likér Amaretto. Připravený krém vlijeme do pekáčku na likér, povrch pěkně uhladíme. Krém dáme na celou noc do lednice chladit a ztuhnout. |
4 | Tuhý krém nakrájíme na porce, které přendáme na jednotlivé talíře. Každou porci ozdobíme na kolečka nakrájeným banánem a vyšlehanou šlehačkou. |
Poznámka
Tento dezert podáváme studený. Výborně chutná, když ho ještě před podáváním posypeme rozpustnou kávou.