Pudink z cukety se semínky ze slunečnice - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 60 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Pudink z cukety se semínky ze slunečnice
Celkový čas: | 60 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 20 minut |
Doba vaření: | 40 minut |
Autor: | stejskalova |
---|---|
Hodnost: | Jen se vezu (90%) |
ID receptu: | 51093 |
Kategorie: | Teplé předkrmy |
Ingredience
0,5 stroužek | Česnek |
1 ks | Cuketa |
20 g | Máslo čerstvé |
1 špetka | Pepř černý mletý |
1 ks | Šalotka |
1 polévková lžíce | Slunečnice - semena |
100 ml | Smetana 16% (pochoutková) |
1 špetka | Sůl |
50 g | Tymián sušený |
1 ks | Vaječný žloutek slepičí |
1 ks | Vejce slepičí |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 17g |
---|---|
Cholesterol | 172,4mg |
Draslík | 307,2mg |
Vláknina | 10g |
Vitamín A | 0,0mg |
Vitamín B6 | 0,3mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 10,9mg |
Vitamín E | 2,2mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 22,1mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Česnek, Cuketa, Šalotka, Slunečnice - semena, Sůl, Tymián sušený, Vaječný žloutek slepičí, Vejce slepičí mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Máslo čerstvé, Pepř černý mletý, Smetana 16% (pochoutková) mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Pudink z cukety se semínky ze slunečnice postup přípravy receptu:
1 | Cuketu omyjeme a pokrájíme na kostičky. Šalotku a česnek oloupeme a posekáme nadrobno. Nasekáme si slunečnicová semínka. |
2 | Předehřejeme si troubu na 180 °C. Připravíme si kastrol a vlijeme do něj tolik horké vody, aby hladina byla asi 3 centimetry nade dnem. Kastrol s vodou umístíme na střední příčku v troubě. |
3 | Kousky cukety vložíme do mixéru a rozmixujeme. Přidáme smetanu, jedno vejce a žloutek a dále mixujeme. Přisypeme nadrobno nasekanou šalotku, česnek a slunečnicová semínka. Lehce osolíme, opepříme a přidáme tymián. |
4 | Pudinkové formičky vymažeme rozpuštěným máslem a vlijeme do nich rozmixovanou hmotu asi do dvou třetin formičky. Položíme na hladinu máslem pomazaný alobal a jeho povrch propícháme. Tím zajistíme, aby z pudinku mohla unikat pára. Naplněné formičky vložíme do vodní lázně v kastrolu v troubě. Necháme v ní 40 minut. Pak je vyndáme z kastrolu a necháme 5 minut stranou. Pak z nich vyklopíme obsah. Můžeme ho teplý i studený. |
Poznámka
Pudink můžeme před podáváním zalít například octovou zálivkou s kousky rajčat. Pudink můžeme vlít také do chlebíčkové formy nebo do talíře. Rozmixovanou zeleninu se smetanou spojuje vejce. Z rozmixovaného špenátu nebo kapusty můžeme pudink rovněž připravovat. Lze ho okořenit kari kořením, bylinkami, šafránem. Pokrm připravovaný ve vodní lázni v troubě se nazývá pudink, pokud se pokrm peče, jde o nákyp.