Kynuté ovocném knedlíky s mákem - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 60 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Kynuté ovocném knedlíky s mákem
Celkový čas: | 60 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 40 minut |
Doba vaření: | 20 minut |
Autor: | DANAE |
---|---|
Hodnost: | Jen se vezu (88%) |
ID receptu: | 51121 |
Ingredience
2 polévková lžíce | Cukr krystal |
400 ml | Mléko polotučné |
260 g | Mouka bezlepková |
260 g | Mouka bezlepková Jizerka |
260 g | Mouka bezlepková Mantler |
0,5 kg | Švestky |
1 ks | Vejce slepičí |
Servírujeme s | |
---|---|
8 polévková lžíce | Cukr moučkový |
4 polévková lžíce | Mák mletý |
4 polévková lžíce | Máslo čerstvé |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 137g |
---|---|
Cholesterol | 63,6mg |
Draslík | 196,9mg |
Vláknina | 8g |
Vitamín A | 334,6mg |
Vitamín B6 | 0,1mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 7,9mg |
Vitamín E | 0,4mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 16,1mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Cukr krystal, Švestky, Vejce slepičí, Cukr moučkový mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Mléko polotučné, Mouka bezlepková, Mouka bezlepková Jizerka, Mouka bezlepková Mantler, Mák mletý, Máslo čerstvé mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Kynuté ovocném knedlíky s mákem postup přípravy receptu:
1 | Švestky propláchneme pod tekoucí vodou a vypeckujeme je. Poté připravíme kvásek: ve vlažném mléce rozmícháme droždí a cukr, smíchané suroviny necháme chvíli stát na teplém místě. Když kvásek vzejde, přimícháme do něj olej, jedno vejce a bezlepkové mouky. Prohnětením těchto surovin vypracujeme vláčné těsto, ze kterého lžící vykrajujeme hromádky, ty následně rozmačkáme dlaní na placičky a do každé placičky zabalíme půlku švestky. Každý knedlík dobře utěsníme prsty, aby ovoce nevypadlo. Připravené knedlíky necháme na teplém místě kynout asi 30 minut. Vykynuté knedlíky následně uvaříme v páře tak, že do nádoby s vodou vložíme pařák, který před umístěním do hrnce potřeme lžičkou másla. Zda jsou knedlíky již uvařené zjistíme, když jeden knedlík rozřízneme a na řezu nebude znát syrové těsto. Po uvaření každý knedlík okamžitě propíchneme, aby mohla uniknout pára. Knedlíky podáváme horké, každou porci posypeme dvěma lžícemi moučkového cukru, lžící rozpuštěného másla a lžící mletého máku. |
Poznámka
Servírujeme teplé.
Dobrota. Povedly se. Jen se po nich zaprášilo. Syna sice už máme zatěžovat lepkem, ale ještě musím spotřebovat zbylé zásoby. Miluje je s mákem.