Šumavské maltošny – štrůdličky - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 50 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Šumavské maltošny – štrůdličky
Šumavské maltošny – štrůdličky
Celkový čas: | 50 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 30 minut |
Doba vaření: | 20 minut |
Autor: | xenia1 |
---|---|
Hodnost: | Rozkoukávám se (55%) |
ID receptu: | 51129 |
Kategorie: | Záviny, rolády |
Ingredience
3 polévková lžíce | Cukr krupice |
2 polévková lžíce | Cukr moučkový |
1 ks | Cukr skořicový |
1 ks | Cukr vanilka |
3 polévková lžíce | Hrozinky |
700 g | Jablka |
500 g | Mouka pšeničná hladká T 650 |
1 polévková lžíce | Ocet kvasný lihový |
0,5 kávová lžička | Sůl |
2 ks | Vejce slepičí |
2 dl | Voda pitná |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 34g |
---|---|
Cholesterol | 81,8mg |
Draslík | 152,1mg |
Vláknina | 10g |
Vitamín A | 0,0mg |
Vitamín B6 | 0,1mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 5,4mg |
Vitamín E | 0,4mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 1,8mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Cukr krupice, Cukr moučkový, Jablka, Sůl, Vejce slepičí, Voda pitná mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Cukr skořicový, Cukr vanilka, Hrozinky, Mouka pšeničná hladká T 650, Ocet kvasný lihový mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Šumavské maltošny – štrůdličky postup přípravy receptu:
1 | Do mísy dáme 500 g hladké mouky, 1 vejce, sůl, ocet, promícháme a zaděláme vlahou vodou (2 dl i více) podle potřeby. Uhněteme vláčné těsto, které se nebude lepit. Mísu zakryjeme poklicí a necháme 2 hodiny odpočinout. |
2 | Mezitím si omyjeme a rozkrájíme jablka. Zbavíme jadřinců a jablka nakrájíme na tenké plátky nebo nahrubo nastrouháme do mísy. Prosypeme je krupicovým a skořicovým cukrem. Omyté hrozinky necháme okapat a přidáme k jablkům. |
3 | Těsto na pomoučeném vále vyválíme na placku přibližně 0,5 cm silnou, nakrájíme z ní obdélníky asi 20 x 15 cm. Na obdélníky těsta poklademe jablka a zabalíme jako štrůdl. Okraje těsta musíme přehnout dovnitř, aby nám nevytekla šťáva z jablek. Maltošny potřeme rozšlehaným vajíčkem, poklademe na plech vyložený pečicím papírem a pečeme přibližně 15–20 minut do zlatova. Upečené maltošny – štrůdličky necháme vychladnout, poté je posypeme moučkovým cukrem s vanilkovým cukrem a podáváme. |