Smetanové celtny - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 40 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Smetanové celtny
Smetanové celtny
Celkový čas: | 40 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 20 minut |
Doba vaření: | 20 minut |
Autor: | zatka |
---|---|
Hodnost: | Rozkoukávám se (21%) |
ID receptu: | 51132 |
Kategorie: | Studené předkrmy |
Ingredience
200 g | Máslo čerstvé |
500 g | Mouka pšeničná hladká T 650 |
2,5 dl | Smetana 33% (šlehačka) |
0,5 kávová lžička | Sůl |
2 polévková lžíce | Tvaroh konzumní |
1 ks | Vejce slepičí |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 75,4mg |
---|---|
Cholesterol | 126,9mg |
Draslík | 13,0mg |
Vláknina | 5g |
Vitamín A | 0,0mg |
Vitamín B6 | 0,0mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 0,0mg |
Vitamín E | 0,1mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 57,2mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Sůl, Vejce slepičí mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Máslo čerstvé, Mouka pšeničná hladká T 650, Smetana 33% (šlehačka), Tvaroh konzumní mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Smetanové celtny postup přípravy receptu:
1 | Do mísy prosejeme hladkou mouku, přidáme rozehřáté vlažné máslo, tvaroh, vejce, sůl a těsto zaděláme smetanou. Dobře ho vypracujeme, mělo by být vláčné, polotuhé a nemělo by se lepit. Těsto dáme na vál, rozdělíme na potřebný počet koláčů (10–15) a vytvarujeme placky silné 2 cm. Povrch mírně nařízneme tak, že budou řezy vytvářet mřížku. Placky dáme na plech vyložený pečicím papírem a v předehřáté troubě na 200 °C pečeme přibližně 15–20 minut dozlatova. |
2 | Upečené smetanové placky podáváme teplé i studené. |
Poznámka
Ke smetanovým plackám podáváme džem podle chuti a bílou kávu.