Recept

Voňavý makový závin s jablky

Palec nahoru
0
Palec dolu
0
0
Vyzkoušej recept
Celkový čas: 80 minut
Doba přípravy: 40 minut
Doba vaření: 40 minut
Autor:
Hodnost: Rozkoukávám se (52%)
ID receptu: 51198

Ingredience

Maková náplň
3 špetka Badyán
1 kávová lžička Citronová kůra
3 polévková lžíce Cukr krupice
0,5 kávová lžička Hřebíček mletý
1,5 dl Mléko plnotučné
200 g Mák mletý
2 polévková lžíce Máslo čerstvé
2 špetka Nové koření mleté
1 polévková lžíce Rum
0,5 kávová lžička Skořice mletá
Jablková náplň
2 polévková lžíce Cukr krystal
1 ks Cukr skořicový
3 polévková lžíce Hrozinky
500 g Jablka
Těsto
2 polévková lžíce Cukr vanilka
250 g Mouka pšeničná hladká T 650
2 polévková lžíce Máslo čerstvé
1 polévková lžíce Ocet kvasný lihový
1 polévková lžíce Sádlo škvařené
2 špetka Sůl
1 ks Vejce slepičí
2 dl Voda pitná

Nutriční hodnoty jedné porce

48% Kalorie 942 kcal
Kilojoule 3 941kJ
34% Sacharidy 123 g
59% Tuky 45 g
8% Sodík 156 mg
36% Bílkoviny 20 g

Voňavý makový závin s jablky postup přípravy receptu:

1

Do rendlíku dáme jemně pomletý mák, přilijeme mléko, přidáme cukr a pomalu přivedeme za stálého míchání k varu. Jakmile se mák začne vařit, odstavíme z plotny, přidáme máslo, mletou skořici, mletý badyán, mletý hřebíček, mleté nové koření, nastrouhanou citrónovou kůru a rum. Makovou náplň dobře promícháme a necháme vychladnout. Omytá a oloupaná jablka nakrájíme na poloviny, vykrojíme jádřince a na struhadle nastrouháme na tenké plátky. Omyjeme hrozinky a necháme okapat.

2

Na vál prosejeme hladkou mouku se solí, uděláme do ní důlek, do kterého rozklepneme vejce, přidáme lžíci octa, lžíci sádla a přibližně 1-2 dl vody, kterou pomalu přiléváme, jak těsto pomocí vidličky zapracováváme. Poté těsto rukama důkladně uhněteme. Těsto musí být vláčné a nelepit se. Z těsta uděláme bochánek, zakryjeme ho nahřátým kastrolkem a necháme asi 10 minut odpočinout.

3

Mírně teplé těsto rozválíme, potom ho přeneseme na čistou utěrku, kterou jsme poprášili moukou. Pomocí hřbetů rukou ho vytahujeme na utěrce do tenka. Těsto potřeme makovou směsí, na kterou poklademe nastrouhaná jablka. Jablka posypeme skořicovým cukrem a pokud jsou jablka málo sladká, posypeme je i krystalovým cukrem. Boční okraje těsta přehneme dovnitř (asi 3 cm), pomocí utěrky závin stočíme. Přeneseme ho na plech vyložený pečícím papírem, potřeme rozpuštěným máslem a pečeme v předehřáté troubě na 190 °C přibližně 30 minut do zlatova. Upečený závin necháme vychladnout. Před podáváním závin nakrájíme zešikma na kousky široké asi 6 cm, posypeme práškovým cukrem s vanilkovou příchutí.

Né, tento recept nemá fotku.

Přidej ji jako první a odměna je tvoje.
Přidat foto +5 zlaťáků

Komentáře a hodnocení

Jsi zaregistrovaný? Stačí se přihlásit, nebo zadej e-mail

Palec nahoru
0
Palec dolu
0
0
Vyzkoušej recept