Borůvkový koláč s mandlovou drobenkou - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 90 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Borůvkový koláč s mandlovou drobenkou
Borůvkový koláč s mandlovou drobenkou
Celkový čas: | 90 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 60 minut |
Doba vaření: | 30 minut |
Autor: | urban.z |
---|---|
Hodnost: | Rozkoukávám se (28%) |
ID receptu: | 51219 |
Kategorie: | Koláče |
Ingredience
0,5 l | Borůvky |
1 kávová lžička | Cukr krupice |
40 g | Cukr krystal |
20 g | Cukr vanilka |
20 g | Droždí |
80 g | Hera |
80 g | Mandle |
100 g | Máslo čerstvé |
1,5 dl | Mléko polotučné |
80 g | Mouka polohrubá |
300 g | Mouka pšeničná hladká |
1 špetka | Sůl |
3 ks | Vejce slepičí |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 55g |
---|---|
Cholesterol | 217,8mg |
Draslík | 447,0mg |
Vláknina | 13g |
Vitamín A | 279,6mg |
Vitamín B6 | 0,2mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 12,1mg |
Vitamín E | 10,4mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 29,9mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Borůvky, Cukr krupice, Cukr krystal, Droždí, Mandle, Sůl, Vejce slepičí mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Cukr vanilka, Hera, Máslo čerstvé, Mléko polotučné, Mouka polohrubá, Mouka pšeničná hladká mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Borůvkový koláč s mandlovou drobenkou postup přípravy receptu:
1 | Borůvky přebereme, důkladně propláchneme v cedníku studenou vodou a necháme okapat. Okapané smícháme se medem. |
2 | Mandle spaříme horkou vodou, oloupeme a najemno umeleme. |
3 | V míse smícháme krystalový a vanilkový cukr, polohrubou mouku, Heru a jemně umleté mandle a připravíme drobenku. |
4 | Ve velké míse vymícháme do hladkého těstíčka droždí se lžičkou krupicového cukru, zalijeme vlažným mlékem, přidáme trochu hladké mouky, promícháme, přikryjeme utěrkou a necháme 15 minut kynout. |
5 | Do vykynutého kvásku přisypeme zbytek hladké mouky, dvě vajíčka a rozehřáté máslo, přidáme špetku soli a vypracujeme hladké těsto. Zaprášíme ho moukou, přikryjeme utěrkou a necháme 45 minut na teplém místě kynout. |
6 | Na pečicí plech rozprostřeme pečicí papír, rozetřeme na něj rovnoměrně vykynuté těsto, vytvoříme vyšší okraje a střed posypeme borůvkami s medem a zasypeme mandlovou drobenkou. Okraje těsta potřeme rozšlehaným vajíčkem. |
7 | Koláč pečeme přibližně 30 minut v troubě, předehřáté na 170 stupňů Celsia. |
Poznámka
Křehký a velmi chutný koláč.