Maková bábovka - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 65 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Maková bábovka
Maková bábovka
Celkový čas: | 65 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 20 minut |
Doba vaření: | 45 minut |
Autor: | urban.z |
---|---|
Hodnost: | Rozkoukávám se (28%) |
ID receptu: | 51220 |
Kategorie: | Třená těsta |
Ingredience
150 g | Cukr krupice |
10 g | Cukr vanilka |
10 g | Kypřicí prášek do pečiva |
50 g | Mák mletý |
150 g | Máslo čerstvé |
4 polévková lžíce | Med včelí |
1,5 dl | Mléko polotučné |
250 g | Mouka polohrubá |
0,5 dl | Smetana 12% (konzumní) |
1 špetka | Sůl |
3 ks | Vejce slepičí |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 72g |
---|---|
Cholesterol | 158,5mg |
Draslík | 318,7mg |
Vláknina | 7g |
Vitamín A | 141,2mg |
Vitamín B6 | 0,1mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 0,1mg |
Vitamín E | 0,4mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 37,8mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Cukr krupice, Kypřicí prášek do pečiva, Med včelí, Sůl, Vejce slepičí mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Cukr vanilka, Mák mletý, Máslo čerstvé, Mléko polotučné, Mouka polohrubá, Smetana 12% (konzumní) mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Maková bábovka postup přípravy receptu:
1 | Mák jemně umeleme, dáme ho do nižšího hrnce s mlékem, přidáme med a vanilkový cukr a směs za občasného míchání krátce vaříme. |
2 | V míse utřeme do pěny 150g másla, cukr, sůl a vejce. Přisypeme mouku smíchanou s práškem do pečiva, přilijeme smetanu a promícháme. |
3 | Bábovkovou formu vytřeme máslem a vysypeme moukou. Vlijeme do ní polovinu těsta, na ni dáme uvařený mák a pak nalijeme druhou polovinu těsta. |
4 | Bábovku pečeme přibližně 40 minut ve středně vyhřáté troubě. Upečenou necháme ve formě zchladnout a pak ji opatrně vyklopíme. |