Podzimní polévka - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 90 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Podzimní polévka
Celkový čas: | 90 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 30 minut |
Doba vaření: | 60 minut |
Autor: | Jamie Oliver |
---|---|
Hodnost: | Jen se vezu (0%) |
ID receptu: | 51228 |
Kategorie: | Čiré polévky |
Ingredience
40 g | Anglická slanina |
15 g | Bazalka |
1 ks | Bobkový list |
80 g | Brambory |
200 g | Celer řapíkatý |
3 stroužek | Česnek |
100 g | Cibule červená |
150 g | Cuketa |
200 g | Fazole |
100 g | Fenykl sladký - hlíza |
120 g | Mrkev kořen |
20 ml | Olej olivový extra panenský |
40 g | Olej slunečnicový |
2 g | Pepř černý mletý |
70 g | Rajčata |
800 g | Rajčata loupaná (konzervovaná) |
200 g | Špenát listový čerstvý |
8 g | Sůl mořská |
100 g | Sýr Parmezán |
60 g | Těstoviny konzumní |
200 ml | Víno červené |
250 ml | Voda pitná |
600 ml | Vývar zeleninový |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 18g |
---|---|
Cholesterol | 13,3mg |
Draslík | 729,2mg |
Vláknina | 9g |
Vitamín A | 0,0mg |
Vitamín B6 | 0,4mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 28,8mg |
Vitamín E | 3,7mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 3,2mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Anglická slanina, Bazalka, Bobkový list, Brambory, Celer řapíkatý, Česnek, Cuketa, Olej slunečnicový, Rajčata, Rajčata loupaná (konzervovaná), Špenát listový čerstvý, Sýr Parmezán, Víno červené, Voda pitná mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Cibule červená, Fazole, Fenykl sladký - hlíza, Mrkev kořen, Olej olivový extra panenský, Pepř černý mletý, Sůl mořská, Těstoviny konzumní, Vývar zeleninový mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Podzimní polévka postup přípravy receptu:
1 | Čerstvé fazole nasypeme do hrnce, zalijeme vodou, přidáme bobkový list, oloupaný brambor, rozmačkané rajče a vaříme zvolna zhruba 25 minut. Fazole zcedíme, bobkový list, rajče a brambor vyhodíme, polovinu vody vylijeme, polovinu uschováme. |
2 | V hrnci rozehřejeme olej, anglickou slaninu nakrájíme na nudličky, cibuli nadrobno, mrkev na kolečka, celer na kostičky, česnek posekáme najemno, čerstvý fenykl nastrouháme nahrubo. Všechno nasypeme na olej v hrnci, přisypeme bazalku, zakryjeme ze dvou třetin pokličkou a na velmi malém ohni zvolna dusíme 15 minut. Nyní přidáme pokrájená nakládaná rajčata, přilijeme víno, cuketu podélně rozřízneme napůl, obě půlky ještě jednou rozřízneme napůl a nakrájíme na plátky. Přisypeme do polévky a vaříme zvolna dalších 15 minut. Nakonec přisypeme posekané špenátové listy, osolíme, opepříme, přilijeme vývar a zakápneme olivovým olejem. Těstoviny nasypeme do igelitového sáčku, vymačkáme vzduch a sáček uzavřeme. Válečkem na nudle těstoviny nadrtíme, ustřihneme růžek sáčku a těstoviny nasypeme do polévky, promícháme a povaříme doměkka. Nakonec přidáme uvařené fazole a polévku naředíme zbylou vodou z fazolí. K polévce podáváme strouhaný parmezán, který nasypeme do misky a podáváme zvlášť. |