Chodský hedvábný svítek - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 18 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Chodský hedvábný svítek
Chodský hedvábný svítek
Celkový čas: | 18 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 10 minut |
Doba vaření: | 8 minut |
Autor: | xenia1 |
---|---|
Hodnost: | Rozkoukávám se (55%) |
ID receptu: | 51278 |
Kategorie: | Přílohy |
Ingredience
2 špetka | Kypřicí prášek do pečiva |
1,5 polévková lžíce | Máslo čerstvé |
100 g | Mouka pšeničná hrubá |
2 špetka | Pepř černý mletý |
1,5 polévková lžíce | Petržel kudrnka |
0,5 kávová lžička | Sůl |
1 ks | Vejce slepičí |
Na smažení | |
---|---|
1 polévková lžíce | Máslo čerstvé |
1 polévková lžíce | Olej slunečnicový |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 327,9mg |
---|---|
Cholesterol | 76,3mg |
Draslík | 40,6mg |
Vláknina | 1g |
Vitamín A | 0,0mg |
Vitamín B6 | 0,0mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 1,0mg |
Vitamín E | 0,8mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 14,3mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Kypřicí prášek do pečiva, Sůl, Vejce slepičí, Olej slunečnicový mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Máslo čerstvé, Mouka pšeničná hrubá, Pepř černý mletý, Petržel kudrnka, Máslo čerstvé mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Chodský hedvábný svítek postup přípravy receptu:
1 | V rendlíku rozpustíme máslo. Bílek vyšleháme na tuhý sníh. Když je máslo vlahé, utřeme je se žloutkem do pěny. Přidáme k němu 3-4 lžíce smetany, hrubou mouku, prášek do pečiva, sůl, pepř a vyšlehaný bílek. Směs dobře promícháme. Přidáme čerstvou, drobně pokrájenou petrželku kudrnku a znovu promícháme. |
2 | V pánvi rozpálíme olej s máslem, nalijeme svítkové těsto, rozetřeme a usmažíme z každé strany dozlatova. Usmažený svítek vyjmeme z pánve, necháme vychladnout, poté nakrájíme na úzké proužky nebo kostičky a podáváme jako přílohu. |
Poznámka
Místo hrášku můžeme použít čerstvé bylinky: pažitku, kopr nebo hrášek, jemně nakrájenou šunku podle chuti. Svítek podáváme nejčastěji k hovězím a zeleninovým vývarům a bujónům.