Kynuté lívance se sladkým zelím - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 35 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Kynuté lívance se sladkým zelím
Kynuté lívance se sladkým zelím
Celkový čas: | 35 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 20 minut |
Doba vaření: | 15 minut |
Autor: | zatka |
---|---|
Hodnost: | Rozkoukávám se (21%) |
ID receptu: | 51301 |
Kategorie: | Lívance, placičky |
Ingredience
1 dl | Olej slunečnicový |
Dušené zelí | |
---|---|
0,5 polévková lžíce | Cukr krupice |
1 kávová lžička | Kmín drcený |
2 polévková lžíce | Máslo čerstvé |
0,5 kávová lžička | Pepř černý mletý |
1,5 kávová lžička | Sůl |
350 g | Zelí hlávkové bílé |
Těsto | |
70 g | Máslo čerstvé |
2 dl | Mléko plnotučné |
250 g | Mouka pšeničná hladká T 650 |
2 ks | Vejce slepičí |
Kvásek | |
1 kávová lžička | Cukr krupice |
12 g | Droždí |
0,5 dl | Mléko plnotučné |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 10g |
---|---|
Cholesterol | 161,9mg |
Draslík | 298,6mg |
Vláknina | 9g |
Vitamín A | 0,0mg |
Vitamín B6 | 0,2mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 32,2mg |
Vitamín E | 1,6mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 420,9mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Olej slunečnicový, Cukr krupice, Kmín drcený, Sůl, Zelí hlávkové bílé, Vejce slepičí, Cukr krupice, Droždí mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Máslo čerstvé, Pepř černý mletý, Máslo čerstvé, Mléko plnotučné, Mouka pšeničná hladká T 650, Mléko plnotučné mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Kynuté lívance se sladkým zelím postup přípravy receptu:
1 | Hlávku čerstvého zelí očistíme a rozkrojíme. Použijeme jen jednu polovinu, z které vykrojíme košťál a zelí pokrájíme na tenké proužky. Dáme je do mísy, posypeme solí, pepřem, kmínem a rukou je promačkáme. V hrnci rozehřejeme máslo, na něj dáme zelí a pod poklicí dusíme asi 10 minut. Podle chuti přidáme ještě k zelí cukr. |
2 | Do hrnečku dáme 0.5 dl vlažného mléka, přidáme do něj kvasnice s lžičkou cukru. V míse utřeme máslo, přidáme vejce, mléko, kvásek. Promícháme a přisypeme mouku. Směs rozmixujeme ručním tyčovým mixérem dohladka. Nakonec přimícháme podušené zelí, ze kterého jsme scedili přebytečnou šťávu. Těsto by mělo být dosti husté, ale musí se lít. |
3 | V pánvi rozpálíme olej, naběračkou naléváme těsto, pohybem pánve je rozlijeme po pánvi a smažíme dozlatova z každé strany (přibližně po 2 minutách). Lívance podáváme teplé. |