Rizoto s rybami a plody moře - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 70 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Rizoto s rybami a plody moře
Celkový čas: | 70 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 15 minut |
Doba vaření: | 55 minut |
Autor: | Jamie Oliver |
---|---|
Hodnost: | Jen se vezu (0%) |
ID receptu: | 51337 |
Kategorie: | Rizota |
Ingredience
Rizoto s Martini | |
---|---|
1 ks | Bobkový list |
80 g | Celer řapíkatý |
2 stroužek | Česnek |
1 g | Chilli koření mleté |
80 g | Cibule |
2 g | Fenykl obecný |
70 g | Fenykl sladký - hlíza |
200 ml | Martini bianco |
70 g | Máslo čerstvé |
200 g | Mořský ďas |
100 g | Mrkev kořen |
200 g | Mušle slávky |
200 g | Mušle svatojakubské |
25 g | Olej olivový extra panenský |
200 g | Parmice |
2 g | Pepř černý mletý |
5 g | Petržel - nať |
120 g | Rajčata |
400 g | Rýže Arborio |
1 špetka | Šafrán |
8 g | Sůl |
500 g | Treska aljašská |
2000 ml | Voda pitná |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 60g |
---|---|
Cholesterol | 84,8mg |
Draslík | 962,6mg |
Vláknina | 6g |
Vitamín A | 0,0mg |
Vitamín B6 | 0,7mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 12,6mg |
Vitamín E | 1,3mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 15,4mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Bobkový list, Celer řapíkatý, Česnek, Chilli koření mleté, Cibule, Fenykl obecný, Mořský ďas, Mušle slávky, Parmice, Rajčata, Sůl, Treska aljašská, Voda pitná mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Fenykl sladký - hlíza, Martini bianco, Máslo čerstvé, Mrkev kořen, Mušle svatojakubské, Olej olivový extra panenský, Pepř černý mletý, Petržel - nať, Rýže Arborio, Šafrán mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Rizoto s rybami a plody moře postup přípravy receptu:
1 | Z mořského ďasa,parmice a tresky ukrojíme hlavu a ploutve a nakrájíme filety. Do hrnce nalijeme jeden a půl litru vody, přisypeme rybí hlavy a ploutve, rybí filety, pokrájenou mrkev, rozpůlená rajčata, bobkový list, petrželku, povaříme 10 minut, vyndáme části ryb, obereme maso a dáme ho stranou; kosti a hlavy vrátíme do vývaru a vaříme zvolna 15 minut, poté odstavíme a přecedíme. |
2 | Svatojakubské mušle i mušle slávky vložíme do rendlíku, zalijeme půl litrem vroucí vody a 5 minut povaříme. Mušle, které se neotevřou, vyhodíme. |
3 | Cibuli, řapíkatý celer, hlízu z fenyklu a česnek nakrájíme nadrobno, nasypeme do hrnce s rozehřátým olejem, přidáme mletý fenykl, chilli koření, špetku šafránu, zvolna osmahneme, přisypeme rýži, orestujeme, promícháme a přilijeme Martini. Zvolna vaříme, stále mícháme, až se všechno Martini vstřebá. Po naběračkách přiléváme rybí vývar, vždy přilijeme další naběračku, když se ta předchozí vsákne. Uvařené rizoto stáhneme z ohně, osolíme, opepříme, přidáme rybí maso, přimícháme máslo, zakryjeme pokličkou a necháme 2 minuty stát. |
4 | Rizoto upravíme na talíře, ozdobíme mušlemi a podáváme. |