Rizoto s artyčoky - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 50 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Rizoto s artyčoky
Celkový čas: | 50 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 15 minut |
Doba vaření: | 35 minut |
Autor: | Jamie Oliver |
---|---|
Hodnost: | Jen se vezu (0%) |
ID receptu: | 51340 |
Kategorie: | Rizota |
Ingredience
120 g | Artyčoky |
80 g | Celer řapíkatý |
2 stroužek | Česnek |
80 g | Cibule |
30 g | Citronová kůra |
30 ml | Citronová šťáva |
200 ml | Martini bianco |
70 g | Máslo čerstvé |
5 g | Máta |
25 g | Olej olivový extra panenský |
2 g | Pepř černý mletý |
400 g | Rýže Arborio |
8 g | Sůl |
120 g | Sýr Parmezán |
1000 ml | Vývar slepičí |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 60g |
---|---|
Cholesterol | 27,6mg |
Draslík | 176,5mg |
Vláknina | 6g |
Vitamín A | 0,0mg |
Vitamín B6 | 0,1mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 13,3mg |
Vitamín E | 0,1mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 13,4mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Artyčoky, Celer řapíkatý, Česnek, Cibule, Citronová kůra, Citronová šťáva, Máta, Sůl, Sýr Parmezán mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Martini bianco, Máslo čerstvé, Olej olivový extra panenský, Pepř černý mletý, Rýže Arborio, Vývar slepičí mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Rizoto s artyčoky postup přípravy receptu:
1 | Artyčoky očistíme a odstraníme z nich vlákna. Polovinu artyčoků rozpůlíme, polovinu nakrájíme na tenké plátky, zakapeme citronovou šťávou, aby netmavly. Citronovou kůru nastrouháme, mátu posekáme najemno. |
2 | Cibuli, řapíkatý celer a česnek nakrájíme nadrobno, nasypeme do hrnce s rozehřátým olejem, zvolna osmahneme, přisypeme rýži, orestujeme, promícháme a přilijeme Martini. Zvolna vaříme, stále mícháme, až se všechno Martini vstřebá. Přidáme artyčoky nakrájené na plátky a přilijeme naběračku vývar. Vždy, když se naběračka vývaru vsákne, přilijeme další naběračku - tak pokračujeme, dokud máme vývar. Uvařené rizoto stáhneme z ohně, osolíme, opepříme, přimícháme strouhaný parmezán, máslo, zakryjeme pokličkou a necháme 2 minuty stát. |
3 | Rizoto upravíme na talíře, posypeme mátou, citronovou kůrou a navrch položíme půlky artyčoků. |