Vdolky z bramborového těsta - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 55 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Vdolky z bramborového těsta
Vdolky z bramborového těsta
Celkový čas: | 55 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 30 minut |
Doba vaření: | 25 minut |
Autor: | urban.z |
---|---|
Hodnost: | Rozkoukávám se (28%) |
ID receptu: | 51343 |
Kategorie: | Koblihy, vdolky |
Ingredience
350 g | Brambory |
125 g | Cukr krupice |
10 g | Droždí |
30 g | Hera |
2,5 dl | Mléko polotučné |
350 g | Mouka polohrubá |
350 g | Mouka pšeničná hladká |
1 špetka | Sůl |
1 ks | Vejce slepičí |
750 ml | Voda pitná |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 53g |
---|---|
Cholesterol | 33,8mg |
Draslík | 269,6mg |
Vláknina | 6g |
Vitamín A | 35,3mg |
Vitamín B6 | 0,2mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 5,0mg |
Vitamín E | 0,8mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 2,1mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Brambory, Cukr krupice, Droždí, Sůl, Vejce slepičí, Voda pitná mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Hera, Mléko polotučné, Mouka polohrubá, Mouka pšeničná hladká mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Vdolky z bramborového těsta postup přípravy receptu:
1 | Brambory omyjeme a v horké vodě je uvaříme ve slupce. Uvařené vychladlé brambory oloupeme a najemno nastrouháme. |
2 | V mísce rozmícháme rozdrobené droždí s lžící krystalového cukru na kaši, zalijeme ji vlažným mlékem, zaprášíme trochou hladké mouky a necháme pod utěrkou na teplém místě přibližně 15 minut kynout. |
3 | Ve větší míse z nastrouhaných brambor, polohrubé a zbylé hladké mouky, vajíčka, zbylého krystalového cukru, soli a vykynutého kvásku vypracujeme hladké těsto, z kterého vytvarujeme malé bochánky. |
4 | Bochánky rozložíme na plech s pečicím papírem a necháme je ještě asi 10 minut kynout. Pak je potřeme Herou a pečeme 30 minut v troubě, předehřáté na 180 stupňů. Upečené ještě horké bramborové vdolky ihned ještě jednou potřeme Herou. |
Poznámka
Hotové vdolky podáváme s jablkovými nebo švestkovými povidly.
Starodávné lidové recepty mají své kouzlo, vdolky znám už několik let. Brambory dodají těstu vláčnost a kyprost. S těstem se dobře pracuje a vdolky jsou moc dobré. Jen jsem přidala trošku strouhané citronové kůry a potírala jsem máslem, aby byly voňavější. Doporučuju