Štičí terina s holandskou omáčkou - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 55 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Štičí terina s holandskou omáčkou
Celkový čas: | 55 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 30 minut |
Doba vaření: | 25 minut |
Autor: | stejskalova |
---|---|
Hodnost: | Jen se vezu (90%) |
ID receptu: | 51392 |
Kategorie: | Studené předkrmy |
Ingredience
Na terinu | |
---|---|
30 g | Kaviár |
2 polévková lžíce | Olej rostlinný |
1 špetka | Pepř bílý |
1 špetka | Pepř cayenský |
200 ml | Smetana 33% (šlehačka) |
250 g | Štika obecná |
1 špetka | Sůl |
1 ks | Vaječný bílek slepičí |
Na holandskou omáčku | |
2 polévková lžíce | Citronová šťáva |
50 g | Kopr čerstvý |
100 g | Máslo čerstvé |
1 polévková lžíce | Ocet vinný |
1 špetka | Pepř bílý |
1 špetka | Sůl |
2 ks | Vaječný žloutek slepičí |
3 polévková lžíce | Víno bílé |
1 l | Voda pitná |
3 polévková lžíce | Vývar rybí |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 2g |
---|---|
Cholesterol | 338,6mg |
Draslík | 151,4mg |
Vláknina | 683,0mg |
Vitamín A | 0,0mg |
Vitamín B6 | 0,1mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 12,2mg |
Vitamín E | 0,8mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 30,2mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Kaviár, Olej rostlinný, Pepř bílý, Pepř cayenský, Sůl, Vaječný bílek slepičí, Citronová šťáva, Kopr čerstvý, Ocet vinný, Pepř bílý, Sůl, Vaječný žloutek slepičí, Víno bílé, Voda pitná, Vývar rybí mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Smetana 33% (šlehačka), Štika obecná, Máslo čerstvé mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Štičí terina s holandskou omáčkou postup přípravy receptu:
1 | Maso ze štiky si dobře vychladíme v chladničce. Potom ho rozkrájíme na kousky o velikosti sousta a vložíme do mixéru. Rozmixujeme a pak ještě prolisujeme přes síto. Hmotou naplníme misku, kterou obložíme kostkami ledu, aby směs dobře vychladla. |
2 | Smetanu ušleháme na šlehačku a z bílku vyšleháme tuhý sníh. Do štičí směsi postupně po troškách přidáváme tuhý sníh a šlehačku. Hmotu pak osolíme, opepříme a přimícháme do ní kaviár. |
3 | Formičky na terinu lehce vymažeme olejem a plníme připravenou štičí směsí asi 2 centimetry pod okraj. Do většího kastrolu vlijeme vodu. Počkáme dokud nepřijde k varu a vložíme do ní formičky zakryté alobalem. Měly by být ponořené asi do poloviny. Vaříme ve vodní lázni 15 minut, potom vyndáme a necháme vychladnout. |
4 | Připravíme si holandskou omáčku. Přepustíme máslo a usazeniny ponecháme dole, přidáme k přepuštěnému máslu rybí vývar, bílé víno a ocet. Směs povaříme, dokud se jí dvě třetiny neodpaří. |
5 | Pak nádobu s tekutinou vložíme do vodní lázně a přidáme žloutky. Vyšleháme v krém, do kterého vsypeme nadrobno nasekaný kopr (malou část ponecháme stranou v celku). Osolíme, opepříme a přikápneme citronovou šťávu, promícháme. Vzniklou holandskou omáčkou přelijeme dobře vychladlou terinu. Nakonec ještě ozdobíme koprem. |