Francouzský slaný koláč s pórkem - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 75 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Francouzský slaný koláč s pórkem
Celkový čas: | 75 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 20 minut |
Doba vaření: | 55 minut |
Autor: | stejskalova |
---|---|
Hodnost: | Jen se vezu (90%) |
ID receptu: | 51398 |
Kategorie: | Teplé předkrmy |
Ingredience
300 g | Listové těsto |
2 polévková lžíce | Voda pitná |
Obloha | |
---|---|
4 cl | Dolin - Vermouth |
50 g | Kopr čerstvý |
150 g | Losos uzený |
40 g | Máslo čerstvé |
2 špetka | Muškátový oříšek |
2 polévková lžíce | Olej rostlinný |
2 špetka | Pepř bílý |
2 ks | Pórek |
250 ml | Smetana 16% (pochoutková) |
2 špetka | Sůl |
3 ks | Vejce slepičí |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 18g |
---|---|
Cholesterol | 183,3mg |
Draslík | 416,6mg |
Vláknina | 6g |
Vitamín A | 0,0mg |
Vitamín B6 | 0,4mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 21,1mg |
Vitamín E | 1,6mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 11,6mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Voda pitná, Kopr čerstvý, Losos uzený, Muškátový oříšek, Olej rostlinný, Pepř bílý, Sůl, Vejce slepičí mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Listové těsto, Dolin - Vermouth, Máslo čerstvé, Pórek, Smetana 16% (pochoutková) mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Francouzský slaný koláč s pórkem postup přípravy receptu:
1 | Listové těsto si rozložíme a necháme jej rozmrazit. |
2 | Pórky opláchneme a odkrojíme z nich kořeny a část zelených listů. Bílý střed pórku pokrájíme na kolečka, opláchneme ve vodě a necháme okapat. Připravíme si větší pánev a do ní vložíme máslo. Necháme ho rozehřát a nasypeme na něj pórková kolečka. Podusíme je a pak osolíme, opepříme a přidáme ještě muškátový oříšek. Zalijeme vermutem a zvýšíme plamen. Vaříme, dokud se neodpaří všechna tekutina. Pak pánev odstavíme ze sporáku a počkáme, dokud nevychladne. |
3 | Připravíme si troubu a předehřejeme ji na 200 °C. |
4 | Na drobné kousky si nakrájíme uzeného lososa. Nadrobno si nasekáme kopr. |
5 | Pláty listového těsta potřeme vodou a seskládáme dohromady tak, aby vytvořily souvislý kulatý plát o průměru 30 centimetrů. Formu opláchneme, vymažeme olejem a vyložíme její dno a boky těstem. Půlku pórkových koleček rozložíme na těsto a na ně navrstvíme kousky lososa. Zasypeme nadrobno nasekaným koprem a přikryjeme zbylými kousky pórku. Vejce rozšleháme se smetanou. Osolíme je, opepříme a posypeme muškátovým oříškem. Rozšlehanou smetanou zalijeme koláč. |
6 | Vložíme ho do trouby a pečeme 40 minut. Než budeme koláč podávat, necháme ho ještě 15 minut odležet. |
Vynikající