Houbová polévka s haluškami - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 100 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Houbová polévka s haluškami
Celkový čas: | 100 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 50 minut |
Doba vaření: | 50 minut |
Autor: | kuba |
---|---|
Hodnost: | Rozkoukávám se (21%) |
ID receptu: | 51415 |
Kategorie: | Zahuštěné polévky |
Ingredience
200 g | Brambory |
1,6 l | Bujón houbový |
70 g | Celer bulvový |
2 stroužek | Česnek |
100 g | Cibule |
50 g | Houby sušené |
0,3 kávová lžička | Kmín mletý |
90 g | Máslo čerstvé |
40 g | Mouka pšeničná hladká |
70 g | Mrkev kořen |
1 polévková lžíce | Paprika mletá sladká |
0,3 kávová lžička | Pepř černý mletý |
70 g | Petržel kořen |
1 polévková lžíce | Petržel - nať |
1 kávová lžička | Sůl |
120 ml | Voda pitná |
120 g | Žampiony čerstvé |
Na halušky | |
---|---|
50 g | Mouka pšeničná hrubá |
1 špetka | Sůl |
1 ks | Vejce slepičí |
1 l | Voda pitná |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 83g |
---|---|
Cholesterol | 88,3mg |
Draslík | 903,3mg |
Vláknina | 10g |
Vitamín A | 2g |
Vitamín B6 | 0,3mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 35,0mg |
Vitamín E | 0,5mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 37,3mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Brambory, Celer bulvový, Česnek, Cibule, Paprika mletá sladká, Petržel kořen, Sůl, Voda pitná, Žampiony čerstvé, Sůl, Vejce slepičí, Voda pitná mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Bujón houbový, Houby sušené, Kmín mletý, Máslo čerstvé, Mouka pšeničná hladká, Mrkev kořen, Pepř černý mletý, Petržel - nať, Mouka pšeničná hrubá mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Houbová polévka s haluškami postup přípravy receptu:
1 | Sušené houby namočíme alespoň na půl hodiny do vody. Cibuli nakrájíme nadrobno, česnek prolisujeme. Kořenovou zeleninu oloupeme a nakrájíme na nudličky. Očištěné žampiony nakrájíme na plátky. Petrželovou nať nasekáme najemno. Syrové brambory oloupeme a nakrájíme na kostky (loupeme těsně před vložením do polévky). |
2 | Cibuli zpěníme na másle, vsypeme mouku a umícháme jíšku. Na závěr vmícháme papriku a zašleháme houbový bujón. Do vývaru vlijeme namočené houby i s vodou, přidáme žampiony a sůl a vaříme na mírném plameni. Po půl hodině přidáme zeleninu, brambory, sůl, koření a česnek. Vaříme, až jsou brambory měkké. |
3 | V mezičase připravíme z hrubé mouky, vejce a soli halušky. Uvaříme zvlášť, vkládáme do vroucí vody a okapané přidáme do uvařené polévky. Polévku podáváme ozdobenou petrželovou natí. |