Chodská zelnačka - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 50 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Chodská zelnačka
Chodská zelnačka
Celkový čas: | 50 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 20 minut |
Doba vaření: | 30 minut |
Autor: | zatka |
---|---|
Hodnost: | Rozkoukávám se (21%) |
ID receptu: | 51469 |
Kategorie: | Zahuštěné polévky |
Ingredience
400 g | Brambory |
1 ks | Cibule |
0,5 polévková lžíce | Cukr krupice |
1 polévková lžíce | Husí sádlo |
3 ks | Jalovec |
1 kávová lžička | Kmín celý |
2 polévková lžíce | Mouka pšeničná hladká T 650 |
4 ks | Nové koření celé |
0,5 kávová lžička | Pepř černý mletý |
80 g | Slanina vepřová |
3 dl | Smetana 33% (šlehačka) |
2 kávová lžička | Sůl |
2 ks | Vejce slepičí |
7 dl | Voda pitná |
250 g | Zelí kysané |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 20g |
---|---|
Cholesterol | 149,2mg |
Draslík | 457,3mg |
Vláknina | 6g |
Vitamín A | 0,0mg |
Vitamín B6 | 0,3mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 24,6mg |
Vitamín E | 0,4mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 3,6mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Brambory, Cibule, Cukr krupice, Husí sádlo, Kmín celý, Nové koření celé, Slanina vepřová, Sůl, Vejce slepičí, Voda pitná, Zelí kysané mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Jalovec, Mouka pšeničná hladká T 650, Pepř černý mletý, Smetana 33% (šlehačka) mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Chodská zelnačka postup přípravy receptu:
1 | Očistíme, omyjeme a na kostičky nakrájíme brambory. Dáme je do hrnce, přidáme kmín, sůl, nové koření, černý pepř, jalovec, vodu a brambory přivedeme k varu. Nakrájíme slaninu na kostičky a oloupanou cibuli pokrájíme nadrobno. V pánvi si rozehřejeme lžíci sádla, přidáme slaninu a vysmažíme ji dozlatova. Lžicí ji vyjmeme z omastku a odložíme do misky. Na zbylém omastku osmažíme cibuli dorůžova a přidáme ji vařit k bramborům. Po 15 minutách vaření přidáme k bramborům kysané zelí a vaříme společně 10 minut. Ve smetaně si rozkvedláme dohladka hladkou mouku a smetanu zamícháme do polévky. Za stálého míchání ještě do zelňačky rozklepneme 2 vejce, dochutíme solí, cukrem, povaříme 1-2 minuty a podáváme. Každou porci ozdobíme škvarky ze slaniny. |