Zelný báč - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 60 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Zelný báč
Zelný báč
Celkový čas: | 60 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 25 minut |
Doba vaření: | 35 minut |
Autor: | zatka |
---|---|
Hodnost: | Rozkoukávám se (21%) |
ID receptu: | 51479 |
Kategorie: | Hlavní chod |
Ingredience
Sladké zelí | |
---|---|
0,5 polévková lžíce | Cukr krupice |
1 kávová lžička | Kmín celý |
0,5 kávová lžička | Pepř černý mletý |
1,5 kávová lžička | Sůl |
400 g | Zelí hlávkové bílé |
Těsto | |
1 l | Mléko polotučné |
400 g | Mouka pšeničná hladká T 650 |
0,5 kávová lžička | Pepř černý mletý |
1,5 kávová lžička | Sůl |
4 ks | Vejce slepičí |
Na vytření | |
5 polévková lžíce | Sádlo škvařené |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 6g |
---|---|
Cholesterol | 189,9mg |
Draslík | 189,7mg |
Vláknina | 8g |
Vitamín A | 0,0mg |
Vitamín B6 | 0,1mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 24,5mg |
Vitamín E | 0,5mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 3,9mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Cukr krupice, Kmín celý, Sůl, Zelí hlávkové bílé, Sůl, Vejce slepičí, Sádlo škvařené mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Pepř černý mletý, Mléko polotučné, Mouka pšeničná hladká T 650, Pepř černý mletý mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Zelný báč postup přípravy receptu:
1 | Ze zelí vykrojíme košťál a vyhodíme ho. Poté nakrájíme zelí na tenké nudličky, které dáme do mísy, promícháme se solí, cukrem, kmínem a pepřem. |
2 | Připravíme těsto: do mísy nalijeme 1 litr mléka, přidáme do něj 4 vejce, hladkou mouku, sůl a pepř. Vše důkladně promícháme. |
3 | Sádlem vymažeme dva pečící plechy. Nakrájené zelí rozdělíme na poloviny a každou část rozprostřeme po vytřeném plechu. Zelí přelijeme těstem, uhladíme a oba plechy najednou upečeme. Pečeme při 200°C přibližně 25-35 minut dozlatova. Upečený zelný báč pokrájíme hned teplý na čtverce (asi 10 x 10 cm) a hned podáváme. |
Poznámka
K zelnému báči podáváme podle chuti mléko nebo podmáslí.