Dort ze Španělské kuchyně - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 50 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Dort ze Španělské kuchyně
Celkový čas: | 50 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 20 minut |
Doba vaření: | 30 minut |
Autor: | ruda |
---|---|
Hodnost: | Rozkoukávám se (15%) |
ID receptu: | 51483 |
Kategorie: | Pečené dorty |
Ingredience
Na ozdobu | |
---|---|
300 g | Kompot mandarinkový |
Těsto | |
120 g | Cukr krupice |
20 g | Cukr vanilka |
12 g | Kypřicí prášek do pečiva |
40 g | Máslo čerstvé |
100 g | Mouka polohrubá |
100 g | Ořechy vlašské |
5 ks | Vejce slepičí |
50 ml | Voda pitná |
Krém | |
150 g | Cukr moučkový |
250 g | Máslo čerstvé |
2 dl | Mléko polotučné |
40 g | Pudinkový prášek - kakaový |
1 ks | Vaječný žloutek slepičí |
Poleva | |
220 g | Cukr moučkový |
30 ml | Mléko polotučné |
6 ml | Pomerančová šťáva |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 82g |
---|---|
Cholesterol | 246,0mg |
Draslík | 304,5mg |
Vláknina | 3g |
Vitamín A | 0,0mg |
Vitamín B6 | 0,2mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 8,0mg |
Vitamín E | 0,6mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 41,7mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Kompot mandarinkový, Cukr krupice, Kypřicí prášek do pečiva, Ořechy vlašské, Vejce slepičí, Voda pitná, Cukr moučkový, Vaječný žloutek slepičí, Cukr moučkový, Pomerančová šťáva mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Cukr vanilka, Máslo čerstvé, Mouka polohrubá, Máslo čerstvé, Mléko polotučné, Pudinkový prášek - kakaový, Mléko polotučné mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Dort ze Španělské kuchyně postup přípravy receptu:
1 | Krém: Do kastrůlku vlijeme mléko, přisypeme pudinkový prášek a za stálého míchání přivedeme k varu a povaříme na hustou kaši. Do horké kaše přimícháme cukr, máslo, žloutek a ihned stáhneme z ohně. Horkou náplň mícháme tak dlouho, aby nám vychladla. |
2 | Poleva: Do misky vlijeme mléko, pomerančovou šťávu, vsypeme cukr a mícháme tak dlouho, aby se rozpustil cukr a vypracovaná poleva byla hladká. |
3 | Těsto: Vejce rozklepneme a žloutky oddělíme od bílků. Krupicový cukr vsypeme do misky, přidáme žloutky a ušleháme na hustou pěnu. Přilijeme horkou vodu a promícháme. Do husté pěny za stálého míchání přimícháme téměř všechnu prosátou mouku s kypřícím práškem a vanilkovým cukrem. Vsypeme jemně pomleté ořechy a nakonec zlehka vmícháme z bílků vyšlehaný tuhý sníh. |
4 | Připravené těsto vlijeme do máslem vymazané a zbylou moukou vysypané dortové formy. Vložíme ji do nahřáté trouby a pečeme 15-20 minut při středně vysoké teplotě. Upečený korpus vytáhneme z trouby, necháme vychladnout a vodorovně ho rozkrojíme na dvě půlky, které naplníme krémem. Okraje celého dortu také potřeme připraveným krémem. |
5 | Dort polijeme připravenou polevou. |
6 | Krémem naplněný, polevou politý povrch dortu ozdobíme měsíčky mandarinek z kompotu. Celý dort položíme na dortový talíř a vložíme do ledničky, aby se dort zchladil a krém a poleva ztuhly. |
Poznámka
Dort podáváme jako sladký dezert nakrájený na úhledné trojúhelníky. Každou porci můžeme ještě ozdobit vyšlehanou šlehačkou.