Květák sterilovaný - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 90 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Květák sterilovaný
Celkový čas: | 90 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 20 minut |
Doba vaření: | 70 minut |
Autor: | Jana Pavlova |
---|---|
Hodnost: | Rozkoukávám se (23%) |
ID receptu: | 51503 |
Kategorie: | Džemy, zavařeniny |
Ingredience
1 kg | Květák |
1 kávová lžička | Ocet kvasný lihový |
20 g | Sůl |
2,8 l | Voda pitná |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 8g |
---|---|
Cholesterol | 0,0mg |
Draslík | 498,6mg |
Vláknina | 7g |
Vitamín A | 0,0mg |
Vitamín B6 | 0,3mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 80,3mg |
Vitamín E | 0,1mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 0,7mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Květák, Sůl, Voda pitná mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Ocet kvasný lihový mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Květák sterilovaný postup přípravy receptu:
1 | Čerstvý květák očistíme a na pár minut ponoříme do 1 litru vroucí vody se lžičkou soli. Po vyjmutí rozebereme na růžičky. Vložíme do litru vody okyselené octem a krátce povaříme. Po vychladnutí rozdělíme do sklenic. |
2 | Sůl rozmícháme ve zbylé vodě, převaříme a necháme vychladnout. Roztokem zalijeme květák a sklenice zavíčkujeme. Urovnáme na mřížku zavařovacího hrnce a sterilujeme po dobu 25 minut od bodu varu. Po dvou dnech sterilizaci zopakujeme. Po vychladnutí vyjmeme a uchováme v temné a suché místnosti. |
Poznámka
Čas přípravy je čistý čas na sterilizace a povaření - sterilizaci opakujeme po dvou dnech.