Moravská kulajda - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 45 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Moravská kulajda
Moravská kulajda
Celkový čas: | 45 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 10 minut |
Doba vaření: | 35 minut |
Autor: | zeleny |
---|---|
Hodnost: | Jen se vezu (100%) |
ID receptu: | 51533 |
Kategorie: | Krémové polévky |
Ingredience
2 ks | Bobkový list |
400 g | Brambory |
1 kávová lžička | Kmín drcený |
1 hrst | Kopr čerstvý |
50 g | Máslo čerstvé |
40 g | Mouka pšeničná hladká |
1 polévková lžíce | Ocet kvasný lihový |
1 hrst | Pažitka |
1 hrst | Petržel kudrnka |
1 kávová lžička | Sůl |
4 ks | Vejce slepičí |
2 l | Voda pitná |
2 dl | Zakysaná smetana |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 16g |
---|---|
Cholesterol | 286,3mg |
Draslík | 655,3mg |
Vláknina | 6g |
Vitamín A | 0,0mg |
Vitamín B6 | 0,4mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 22,8mg |
Vitamín E | 0,9mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 19,9mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Bobkový list, Brambory, Kmín drcený, Kopr čerstvý, Pažitka, Sůl, Vejce slepičí, Voda pitná, Zakysaná smetana mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Máslo čerstvé, Mouka pšeničná hladká, Ocet kvasný lihový, Petržel kudrnka mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Moravská kulajda postup přípravy receptu:
1 | Brambory oškrábeme, omyjeme, nakrájíme na větší kousky a uvaříme v osolené vodě doměkka. |
2 | Pažitku, petrželku a kopr opláchneme studenou vodou a okapané nasekáme najemno. |
3 | V hrnci z másla a mouky připravíme světlou jíšku, kterou za stálého míchání zalijeme vodou. Do hrnce přidáme bobkový list, kmín a sůl a necháme 15 minut vařit. Pak přimícháme smetanu, necháme přejít varem, dochutíme octem a postupně opatrně vkládáme celá rozklepnutá vajíčka. Polévku necháme přiklopenou pokličkou, dokud bílky vajíček neztuhnou. |
4 | Do servírovacích talířů rozdělíme uvařené brambory, nalijeme polévku a posypeme ji nakrájenými bylinkami. |
Poznámka
Podáváme s chlebem.