Krémová zeleninová polévka základní - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 80 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Krémová zeleninová polévka základní
Celkový čas: | 80 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 35 minut |
Doba vaření: | 45 minut |
Autor: | beranova |
---|---|
Hodnost: | Rozkoukávám se (18%) |
ID receptu: | 51538 |
Kategorie: | Krémové polévky |
Ingredience
300 g | Brambory |
85 g | Celer bulvový |
2 ks | Cibule |
60 g | Máslo čerstvé |
0,5 kostka | Masox |
200 ml | Mléko polotučné |
1 polévková lžíce | Mouka pšeničná hladká |
85 g | Mrkev kořen |
0,5 kávová lžička | Pepř černý mletý |
80 g | Petržel kořen |
0,5 kávová lžička | Sůl |
750 ml | Voda pitná |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 16g |
---|---|
Cholesterol | 23,0mg |
Draslík | 550,4mg |
Vláknina | 9g |
Vitamín A | 0,0mg |
Vitamín B6 | 0,3mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 39,5mg |
Vitamín E | 0,2mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 21,0mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Brambory, Celer bulvový, Cibule, Petržel kořen, Sůl, Voda pitná mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Máslo čerstvé, Masox, Mléko polotučné, Mouka pšeničná hladká, Mrkev kořen, Pepř černý mletý mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Krémová zeleninová polévka základní postup přípravy receptu:
1 | Umyté brambory, mrkev, celer a petržel oloupeme a nakrájíme na menší kostičky. |
2 | Oloupanou cibuli nakrájíme nadrobno a dáme do hrnce s rozehřátým máslem. Když zesklovatí, přidáme lžíci mouky, kterou za občasného zamíchání necháme zpěnit. Zalijeme vodou, vložíme připravené brambory a zeleninu, zamícháme, osolíme, opepříme a přidáme půl kostky masoxu. Přivedeme k varu, stáhneme plamen, přikryjeme pokličkou a na mírném ohni vaříme 35 minut. |
3 | Po této době polévku prolisujeme, přidáme horké mléko a dobře prošleháme metlou. Už dále nevaříme. |
Poznámka
Stejným způsobem vaříme i další zeleninové krémy. Zde uvedenou kořenovou zeleninu nahrazujeme totožným množstvím zeleniny, ze které polévku vaříme. Např. celerová polévka – 250 g celeru, květáková polévka – 1 menší květák, dýňová polévka – 300 g oloupané dýně zbavené jader. Ostatní ingredience (brambory, cibule, máslo, mouka, mléko, masox, sůl, pepř a množství vody) zůstávají beze změny.