Kořeněné brambory nakyselo - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 40 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Kořeněné brambory nakyselo
Kořeněné brambory nakyselo
Celkový čas: | 40 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 15 minut |
Doba vaření: | 25 minut |
Autor: | zatka |
---|---|
Hodnost: | Rozkoukávám se (21%) |
ID receptu: | 51545 |
Kategorie: | Brambory |
Ingredience
Kořeněný odvar | |
---|---|
1 ks | Bobkový list |
2 ks | Hřebíček |
5 ks | Nové koření celé |
2 kávová lžička | Ocet kvasný lihový |
0,5 kávová lžička | Pepř černý celý |
1 špetka | Tymián sušený |
1,5 dl | Voda pitná |
Vařené brambory | |
800 g | Brambory |
1 ks | Cibule |
0,5 kávová lžička | Kmín celý |
2 kávová lžička | Sůl |
8 dl | Voda pitná |
Jíška | |
1,5 polévková lžíce | Máslo čerstvé |
1 polévková lžíce | Mouka pšeničná hladká T 650 |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 29g |
---|---|
Cholesterol | 9,0mg |
Draslík | 899,8mg |
Vláknina | 12g |
Vitamín A | 0,0mg |
Vitamín B6 | 0,5mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 25,3mg |
Vitamín E | 0,1mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 15,9mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Bobkový list, Hřebíček, Nové koření celé, Pepř černý celý, Tymián sušený, Voda pitná, Brambory, Cibule, Kmín celý, Sůl, Voda pitná mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Ocet kvasný lihový, Máslo čerstvé, Mouka pšeničná hladká T 650 mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Kořeněné brambory nakyselo postup přípravy receptu:
1 | V malém rendlíku si přivedeme k varu 1–1,5 dl vody. Dáme do ní špetku sušeného tymiánu, 2 hřebíčky, 5 kusů nového koření, 0,5 lžičky celého pepře, bobkový list a 1–2 lžičky octa. Koření pomalu vaříme asi 5–10 minut pod pokličkou. Potom koření scedíme a odvar si odložíme. |
2 | Oloupané a omyté brambory dáme do hrnce s 8 dl vody. Přidáme podle chuti až 2 lžičky soli, kmín a očištěnou celou cibuli, kterou pokrájíme na plátky. Přidáme odvar z koření a brambory vaříme doměkka přibližně 20 minut. |
3 | Mezitím si v pánvi rozpustíme máslo, přisypeme hladkou mouku a usmažíme světlou jíšku, kterou přimícháme přibližně v polovině vaření do brambor. Uvařené brambory podáváme horké. |
Poznámka
Kořeněné brambory nakyselo jsou samostatný pokrm, ke kterému podáváme mléko sladké, kysané nebo podmáslí.