Valašská zelná polévka - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 35 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Valašská zelná polévka
Valašská zelná polévka
Celkový čas: | 35 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 10 minut |
Doba vaření: | 25 minut |
Autor: | zeleny |
---|---|
Hodnost: | Jen se vezu (100%) |
ID receptu: | 51556 |
Kategorie: | Zahuštěné polévky |
Ingredience
100 g | Anglická slanina |
2 ks | Bobkový list |
0,5 kg | Brambory |
2 ks | Cibule |
50 g | Houby sušené |
100 g | Klobása vepřová |
0,5 kávová lžička | Kmín celý |
2 polévková lžíce | Máslo čerstvé |
4 polévková lžíce | Mléko bio čerstvé |
2 polévková lžíce | Mouka pšeničná hladká |
0,5 kávová lžička | Nové koření mleté |
1 špetka | Pepř černý mletý |
1 špetka | Sůl |
2,5 l | Voda pitná |
150 g | Zakysaná smetana |
0,5 kg | Zelí kysané |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 27g |
---|---|
Cholesterol | 66,8mg |
Draslík | 1g |
Vláknina | 10g |
Vitamín A | 0,0mg |
Vitamín B6 | 0,5mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 18,7mg |
Vitamín E | 0,4mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 25,0mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Anglická slanina, Bobkový list, Brambory, Cibule, Klobása vepřová, Kmín celý, Sůl, Voda pitná, Zakysaná smetana mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Houby sušené, Máslo čerstvé, Mléko bio čerstvé, Mouka pšeničná hladká, Nové koření mleté, Pepř černý mletý, Zelí kysané mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Valašská zelná polévka postup přípravy receptu:
1 | Kysané zelí nakrájíme na menší kousky a uvaříme ho doměkka v přiměřeném množství vody s kmínem. |
2 | Brambory oškrábeme, omyjeme, rozkrájíme a uvaříme je doměkka ve vodě, do které jsme přidali bobkový list, nové koření, pepř, sůl a houby. |
3 | Cibuli oloupeme a nakrájíme nadrobno. Klobásu a slaninu nakrájíme na menší kousky. V hrnci na rozehřátém másle osmažíme nejdříve nakrájenou cibuli, pak k ní přidáme rozkrájenou klobásu a slaninu. |
4 | Mouku rozmícháme s mlékem, přidáme do hrnce s uzeninami, přilijeme podle potřeby přibližně půl litru vody, promícháme a necháme 15 až 20 minut vařit. Potom vmícháme zakysanou smetanu, přidáme uvařené zelí, brambory a houby, důkladně promícháme, dochutíme pepřem a solí a podáváme. |