Černý kořen v mléčné omáčce - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 55 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Černý kořen v mléčné omáčce
Černý kořen v mléčné omáčce
Celkový čas: | 55 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 20 minut |
Doba vaření: | 35 minut |
Autor: | xenia1 |
---|---|
Hodnost: | Rozkoukávám se (55%) |
ID receptu: | 51593 |
Kategorie: | Omáčky teplé |
Ingredience
250 g | Černý kořen |
1 ks | Cibule |
0,5 kávová lžička | Pepř černý mletý |
0,5 kávová lžička | Sůl |
1,5 dl | Voda pitná |
Bešamelová omáčka | |
---|---|
1 polévková lžíce | Máslo čerstvé |
1 dl | Mléko plnotučné |
1 polévková lžíce | Mouka pšeničná hladká T 650 |
0,5 dl | Smetana 16% (pochoutková) |
2 špetka | Sůl |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 14g |
---|---|
Cholesterol | 14,8mg |
Draslík | 275,6mg |
Vláknina | 5g |
Vitamín A | 0,0mg |
Vitamín B6 | 0,2mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 6,9mg |
Vitamín E | 0,0mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 161,0mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Černý kořen, Cibule, Sůl, Voda pitná, Sůl mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Pepř černý mletý, Máslo čerstvé, Mléko plnotučné, Mouka pšeničná hladká T 650, Smetana 16% (pochoutková) mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Černý kořen v mléčné omáčce postup přípravy receptu:
1 | Omytý a oškrabaný černý kořen pokrájíme na kolečka. Oloupeme cibuli a drobně ji pokrájíme. V hrnci si na másle zpěníme cibuli, přidáme černý kořen, sůl, pepř, promícháme, podlijeme vodou a dusíme pod pokličkou doměkka. |
2 | Mezitím si připravíme mléčnou bešamelovou omáčku. V pánvi si roztopíme máslo, přimícháme hladkou mouku a usmažíme světlou jíšku. Za stálého míchání přilijeme mléko, zakysanou smetanu a bešamelovou omáčku dobře rozkvedláme. Nesmí se nám utvořit hrudky. Za častého míchání pomalu vaříme 10 minut. Omáčku přilijeme k černému kořenu, necháme společně přejít varem, dochutíme solí a servírujeme. |
Poznámka
Omáčku s černým kořenem podáváme podle chuti s těstovinami, bramborovým knedlíkem nebo rýží.