Gratinovaná cibulová polévka - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 200 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Gratinovaná cibulová polévka
Celkový čas: | 200 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 20 minut |
Doba vaření: | 180 minut |
Autor: | beranova |
---|---|
Hodnost: | Rozkoukávám se (18%) |
ID receptu: | 51605 |
Kategorie: | Čiré polévky |
Ingredience
200 g | Cibule |
400 g | Kosti vepřové |
0,5 kávová lžička | Pepř černý mletý |
60 g | Sádlo škvařené |
1 kávová lžička | Sůl |
130 g | Sýr Gruyére |
150 g | Veka |
2 l | Voda pitná |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 5g |
---|---|
Cholesterol | 163,7mg |
Draslík | 591,1mg |
Vláknina | 2g |
Vitamín A | 0,0mg |
Vitamín B6 | 0,1mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 3,7mg |
Vitamín E | 0,1mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 0,4mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Cibule, Sádlo škvařené, Sůl, Sýr Gruyére, Voda pitná mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Kosti vepřové, Pepř černý mletý, Veka mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Gratinovaná cibulová polévka postup přípravy receptu:
1 | Cibuli oloupeme a nakrájíme na kolečka, která vložíme do hrnce na rozpálené sádlo. Za občasného míchání cibuli osmažíme dozlatova, zalijeme studenou vodou, osolíme, opepříme, přidáme kosti z vepřové pečeně a dáme vařit na mírný oheň. |
2 | Veku nakrájíme na plátky, které osušíme v mírně vyhřáté troubě. Sýr nastrouháme na hrubším struhadle. |
3 | Polévku vaříme 2–3 hodiny, potom vyjmeme kosti a polévku rozdělíme do šálků ze silného porcelánu. Navrch poklademe osušené plátky veky a zasypeme strouhaným sýrem. |
4 | Šálky s polévkou vložíme do trouby předehřáté na 180 °C a gratinujeme dozlatova. Musíme si dát pozor, aby se sýr nepřipálil a nezhořkl. |