Prejt z naklíčené čočky - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 55 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Prejt z naklíčené čočky
Prejt z naklíčené čočky
Celkový čas: | 55 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 25 minut |
Doba vaření: | 30 minut |
Autor: | xenia1 |
---|---|
Hodnost: | Rozkoukávám se (55%) |
ID receptu: | 51621 |
Kategorie: | Hlavní chod |
Ingredience
1 ks | Bobkový list |
4 stroužek | Česnek |
4 krajíc | Chléb konzumní |
1 ks | Cibule |
250 g | Čočka jedlá |
150 g | Jáhly - loupané proso |
1 polévková lžíce | Majoránka |
4 polévková lžíce | Máslo čerstvé |
4 ks | Nové koření celé |
2 polévková lžíce | Olej slunečnicový |
3 špetka | Paprika mletá pálivá |
1 kávová lžička | Paprika mletá sladká |
0,5 kávová lžička | Pepř černý mletý |
0,5 polévková lžíce | Sůl |
3,4 l | Voda pitná |
2 špetka | Zázvor mletý |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 70g |
---|---|
Cholesterol | 24,0mg |
Draslík | 749,7mg |
Vláknina | 46g |
Vitamín A | 0,0mg |
Vitamín B6 | 0,6mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 6,8mg |
Vitamín E | 1,8mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 29,9mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Bobkový list, Česnek, Cibule, Čočka jedlá, Jáhly - loupané proso, Majoránka, Nové koření celé, Olej slunečnicový, Paprika mletá sladká, Sůl, Voda pitná, Zázvor mletý mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Chléb konzumní, Máslo čerstvé, Paprika mletá pálivá, Pepř černý mletý mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.

Prejt z naklíčené čočky postup přípravy receptu:
1 | Čočku přebereme, v sítu promyjeme a dáme do hrnce s 5 dl vody. Necháme ji namočenou do druhého dne. Druhý den vodu slijeme, čočku propláchneme v sítu pod tekoucí vodou, dáme ji nazpět do hrnce a necháme ji naklíčit 1–2 dny. Během těch dvou dnů čočku 1–2x promyjeme pod tekoucí vodou. |
2 | Třetí den spaříme jáhly asi 2 litry vody. Čočku a jáhly dáme do hrnce, promícháme a zalijeme 9 dl vody. Přidáme nové koření, bobkový list a vaříme přibližně 60 minut doměkka. |
3 | Větší cibuli očistíme, drobně pokrájíme a v pánvi na 2 lžících másla ji usmažíme dozlatova. Uvařenou čočku scedíme z přebytečné vody. Přidáme usmaženou cibuli i s omastkem, sůl, majoránku, prolisovaný česnek, pepř, zázvor, červenou sladkou a pálivou papriku a ještě 2 lžíce másla. Směs dobře promícháme a dáme ji olejem vymaštěného pekáčku. Pečeme do zlatohněda v předehřáté troubě na 230 °C přibližně 20 minut. Upečený prejt podáváme s chlebem. |
Poznámka
K čočkovému prejtu podáváme podle chuti čerstvé nebo sterilované zeleninové saláty.