Chodské gloukačky - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 45 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Chodské gloukačky
Chodské gloukačky
Celkový čas: | 45 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 20 minut |
Doba vaření: | 25 minut |
Autor: | xenia1 |
---|---|
Hodnost: | Rozkoukávám se (55%) |
ID receptu: | 51683 |
Kategorie: | Brambory |
Ingredience
Těsto | |
---|---|
800 g | Brambory |
200 g | Mouka polohrubá |
2 kávová lžička | Sůl |
Vařené zelí | |
1 ks | Cibule |
1,5 kávová lžička | Cukr krupice |
0,5 kávová lžička | Pepř černý mletý |
1 polévková lžíce | Sádlo škvařené |
80 g | Slanina vepřová |
0,5 kávová lžička | Sůl |
7 dl | Voda pitná |
400 g | Zelí kysané |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 72g |
---|---|
Cholesterol | 16,5mg |
Draslík | 1g |
Vláknina | 18g |
Vitamín A | 0,0mg |
Vitamín B6 | 0,7mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 62,2mg |
Vitamín E | 0,2mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 7,1mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Brambory, Sůl, Cibule, Cukr krupice, Sádlo škvařené, Slanina vepřová, Sůl, Voda pitná, Zelí kysané mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Mouka polohrubá, Pepř černý mletý mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Chodské gloukačky postup přípravy receptu:
1 | Oloupané a omyté syrové brambory nastrouháme do mísy. Vymačkáme z nich vodu, přidáme polohrubou mouku, sůl a vymícháme hustější těsto. |
2 | Oloupanou cibuli pokrájíme nadrobno. Slaninu nakrájíme na kostičky. V hrnci si rozpálíme slaninu na lžíci sádla, přidáme cibuli a zpěníme ji. Potom přidáme kysané zelí, promícháme, dochutíme solí, cukrem, pepřem, promícháme a chvilku zelí smažíme. Poté přilijeme vodu a pod pokličkou vaříme asi 10 minut. |
3 | Z bramborového těsta malou lžičkou vykrajujeme nočky, které vkládáme k vařenému zelí. Za častého promíchání společně vaříme asi 5 minut. |
4 | Gloukačky podáváme horké. |
Poznámka
Pokud chceme mít jídlo hustější, opatrně slijeme vodu ze zelí.