Řecká polévka - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 70 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Řecká polévka
Celkový čas: | 70 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 20 minut |
Doba vaření: | 50 minut |
Autor: | beranova |
---|---|
Hodnost: | Rozkoukávám se (18%) |
ID receptu: | 51730 |
Kategorie: | Krémové polévky |
Ingredience
200 g | Brambory |
200 g | Celer řapíkatý |
2 ks | Cibule |
80 g | Máslo čerstvé |
125 ml | Mléko plnotučné |
1 polévková lžíce | Mouka pšeničná hladká |
0,5 kávová lžička | Pepř černý mletý |
1 kávová lžička | Sůl |
1 l | Vývar jehněčí |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 18g |
---|---|
Cholesterol | 63,1mg |
Draslík | 664,9mg |
Vláknina | 8g |
Vitamín A | 0,0mg |
Vitamín B6 | 0,4mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 18,8mg |
Vitamín E | 0,4mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 175,5mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Brambory, Celer řapíkatý, Cibule, Sůl mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Máslo čerstvé, Mléko plnotučné, Mouka pšeničná hladká, Pepř černý mletý, Vývar jehněčí mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Řecká polévka postup přípravy receptu:
1 | Brambory umyjeme, oloupeme a nakrájíme na kostky. Cibuli oloupeme a nakrájíme nadrobno. Řapíkatý celer očistíme, pokrájíme na nudličky a spolu s cibulí dáme zpěnit na rozehřáté máslo. Přisypeme hladkou mouku a necháme zasmahnout, přidáme brambory, osolíme, opepříme, zalijeme vývarem, přivedeme k varu, stáhneme plamen, přikryjeme pokličkou a na mírném ohni vaříme 40 minut. |
2 | Pak polévku prolisujeme přes jemné síto, dobře rozšleháme metlou, zjemníme horkým mlékem a podáváme. Již nevaříme. |
Poznámka
Originální řecká polévka obsahuje ještě nakrájené uvařené skopové maso.