Pikantní smetanová polévka s houbami a vejci - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 60 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Pikantní smetanová polévka s houbami a vejci
Celkový čas: | 60 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 40 minut |
Doba vaření: | 20 minut |
Autor: | DANAE |
---|---|
Hodnost: | Jen se vezu (88%) |
ID receptu: | 51798 |
Kategorie: | Krémové polévky |
Ingredience
4 ks | Brambory |
50 g | Houby sušené |
0,5 kávová lžička | Kmín drcený |
2 polévková lžíce | Kopr čerstvý |
2 polévková lžíce | Máslo čerstvé |
3 polévková lžíce | Mouka bezlepková |
1 kávová lžička | Ocet kvasný lihový |
250 ml | Smetana 16% (pochoutková) |
2 ks | Vejce slepičí |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 17g |
---|---|
Cholesterol | 165,9mg |
Draslík | 778,2mg |
Vláknina | 6g |
Vitamín A | 0,0mg |
Vitamín B6 | 0,2mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 11,7mg |
Vitamín E | 0,3mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 23,7mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Brambory, Kmín drcený, Kopr čerstvý, Vejce slepičí mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Houby sušené, Máslo čerstvé, Mouka bezlepková, Ocet kvasný lihový, Smetana 16% (pochoutková) mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Pikantní smetanová polévka s houbami a vejci postup přípravy receptu:
1 | Sušené houby namočíme aspoň na jednu hodinu do studené vody, brambory nakrájíme na větší kostky, kopr nasekáme nadrobno, vejce uvaříme natvrdo a oloupaná je nakrájíme na 8 větších dílků - na konečnou úpravu polévky. Na lžíci másla si připravíme v polévkovém hrnci světlou jíšku. Na jíšku nasypeme kousky brambor a hub a směs zalijeme vodou, ochutíme solí a drceným kmínem, dobře promícháme a polévku vaříme, dokud brambory nezměknou. Když jsou brambory měkké, zalijeme polévku smetanou a po promíchání jí prohřejeme. Horkou, hotovou polévku ozdobíme tím, že do talířů rozdělíme nasekaný kopr a nakrájená, natvrdo vařená vejce. Polévku dochutíme kapkou octa. |
Poznámka
Na přípravu této polévky můžeme použít i kopr sterilovaný. V tomto případě polévku ochucujeme octem velmi opatrně, protože ocet je obsažen v nálevu kopru. Místo vajec vařených natvrdo můžeme polévku obohatit i vejci zastřenými.